Vår i lufta

Utepils, blåveis, klisterføre eller våronn – vårtegnene rundt om i landet er mange, og de varierer – avhengig av hvem man spør.

På Bjørnøya er snøspurvens ankomst et sikkert tegn på at våren er i anmarsj. I lengre tid har vi lyttet spent etter de første strofene fra den vesle, hvite gledessprederen. Idag var ventetida over; årets tre første snøspurver ble observert på taket av stasjonsbygget i ettermiddag
. Når sola i tillegg skinner, termometeret har krøpet på plussida for første gang på flere uker, og vinden blåser fra sør, ja, da konstaterer vi at våren er kommet også til Bjørnøya!

Snøspurven er den eneste sangfuglen på Svalbard, og den nordligst hekkende spurvefuglen i verden.

Årets første utekonsert! Snøspurven meldte sin ankomst til Bjørnøya med glad sang fra taket av stasjonsbygget i ettermiddag.


Sjølsagt hadde stasjonssjefen kontroll også på snøspurvens ankomst til Bjørnøya
. Trolig førte sønnavinden til at ankomsten skjedde to dager tidligere enn beregnet. Ettersom det aldri ble funnet noen mandel i julegrøten, endte jule-marsipangrisen i stedet som 1. premie i tippekonkurransen om dato for snøspurvens ankomst.


Tidlig i mars ble det avholdt tippekonkurranse om når vi ville få se årets første snøspurv på Bjørnøya. Ankomstdatoen ble 12. april, og vi lar resultatlista tale for seg…

2 tanker om “Vår i lufta

  1. Triveleg:) Her på øya var første observasjon av snøspurven 8. april. Vi har no ein liten flokk utanfor Metten, men eg har ikkje sett den ved stasjonen enno. Teist har eg og sett ved brinken.

    • Trivelig nå som fuglene er på vei tilbake, ja, Marion! I tillegg til snøspurven synger alkekongene glade i Jutulsetet, og en forholdsvis stor flokk med ærfugl er jevnlig å se nede i hamna. Det våres, ingen tvil om det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.