Nordlys, nymåne, stjernehimmel og sola

Endelig kan vi få nyte litt av det vår klode kan by på av spektakulære fenomener, også her på Bjørnøya. Til vanlig er det skyer, skyer og atter skyer avløst av storm eller tåke (tåke mest om sommeren), så når skyene viker og vi får se både sol, måne, stjerner og nordlys, da koser vi oss.

Dette var dagen i går, 19. februar 2018:

2018.02.19  Klikk på denne lenka og se en timelaps av hele den lyse delen av dagen i går.

Her er noen inntrykk så langt fra i går kveld med nymåne og nordlys.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dag våknet vi til klarvær i sør og en fantastisk soloppgang. Noen av oss er så heldig å ha fridager og ruslet til hytta ved Kapp Levin i går og skal nyte finværsdagen på toppene på Misery, deriblant øyas høyeste topp, Urd. Noen av oss er nok misunnelig på dem…… Men vi gjør det beste ut av det selv om en må jobbe, som for eksempel driftslederen.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

 

 

 

ENDELIG

viste sola seg. I år som i fjor viste sola seg for første gang i dag, fredag 9. februar for oss på stasjonen. Det har vært mye skyer de siste dage og i dag ble det ei glippe i skylaget som slapp sola igjennom. Den fulgte fjellkanten over Antarktikafjellet, Hambergfjellet og Alfredfjellet før den forsvant igjen. I morgen er det vel meldt om enda bedre forhold så vi gleder oss, selv om det også er meldt om liten storm akkurat da…..

Vi sender får tanker og håper at våre venner på Hopen får se sola for første gang i morgen. Ihvertfall skal den dukke opp så vidt over horisonten da, selv om det bare er med øvre halvdel av solskiva som vises over Koefoedodden.

Her er noen bildebevis på at sola er tilbake.

Foto: Nina Merete Solheim

Foto: Morten Hagfors

Foto: Morten Hagfors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susanne og André hadde vært på tur til Teltvika og fikk oppleve sola der. Og selvsagt hadde André fått tatt noen fine bilder derifra også.

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

 

Nesten sol i dag

Etter et par dager med tett skydekke i sør på øya kunne vi i dag se ei glippe i skydekket og en del lys fra sola som vi vet skal være der over horisonten nå. Selv om det var for mye skyer helt nede i horisontlinja så kunne vi se at sola lyste opp himmelen og skyene rundt. Det var uansett vakkert.

Soldagen ble feiret uten sol men med…….

Den 4. februar er alltid en merkedag her på Bjørnøya. Da skal sola vise seg helt sør på øya med den øvre delen av solskiva. Dessverre skjermer fjellene for begivenheten for dem som er på stasjonen, og når det attpåtil var grå, regntunge skyer og kuling så måtte en bare kose seg godt en kunne innendørs. Noen tok seg en kort tur ute og ned i fjæra for å se på en flokk med det vi tror er svartender som har slått seg til i Herwighamna for tida. 

Hvor er sola? Et eller annet sted inne eller bak den grå veggen bak i bildet, skal sola være. Så blir det desto mere å glede seg over når skyene glipper taket og vi får se den i fullt skinn. Foto: Bjørn Ove Finseth

 

 

 

 

 

 

 

 

Inne koste vi oss med bacon og solegg til brønsj, solboller til trekaffen og solskinnsfromasj til dessert til middagen. Så vi har så absolutt feiret begivenheten. Dessverre er værutsiktene såpass dårlig at det skal nok gå en del dager før vi skal få sett sola. Kan godt hende at de på Hopen får sett den før oss, da den skal komme tilbake dit om bare et par dager.

Her nytes solbollene mens mørket igjen har begynt å sige på ute. Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

 

 

 

 

 

Solskinnsfromasj a la Salvadore Dalí. Foto: BOF

 

 

 

Mr. Cable Guy på Bjørnøya

Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

Av og til fortjener noen av oss en ekstra oppmerksomhet. I dag er det vår egen Mr. Cable Guy som ordner opp i alle ledninger, kontakter, apparater og maskiner på stasjonen. Rett som det er kan en se Mr. Mats Kågstrøm dukket ned bak en vegg av ledninger eller inne i et skap eller bak en benk for å fikse noe. Og noe er det å fikse på alltid på en slik plass. Vi er veldig glade for å ha Mats blant oss her på øya.

 

 

Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

Dagslystur til Kobbebukta

André, Susanne og Nina tok med hundene og gikk til Kobbebukta, vest for stasjonen, for første gang. Med mer dagslys åpner landskapet seg opp og vi får se hvilken plass vi er på. Det er et nydelig lys og en voksende supermåne.

Rusletur på ei fin sandstrand, Nordhamna. Foto: André Gunnar Røsberg

San Sebastian- Foto: André Gunnar Røsberg

Nina skuer utover Emmaholmane fra Kapp Kjellstrøm. Foto: André Gunnar Røsberg

Nordhamnas vestlige deler. Foto: André Gunnar Røsberg

Susanne og Nina er overveldende glad for at dagslyset er kommet tilbake for full. Foto: André Gunnar Røsberg

Myserifjella sett fra Kapp Kjellstrøm. Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

 

 

 

Den blå timen har kommet

I overgangen mellom mørketid og dagslysets tilbakekomst har vi mange flotte dager med blått lys. I dag var det en del skyer så det ble en fin, blå stemning på øya. Flere var ute i blålyset, enten for rekreasjon, hyttetur til Bjørnehiet (Tunheim), ballongslipp eller vedlikeholdsoppgaver. Nyt bildene som ble tatt.

 

 

Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Miseryfjella sett fra Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Øst for Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Nordsiden av Bjørnøya. Foto: BOF

Havhesten er i full aktivitet langs «kanten» av øya med kakling og flyging. Disse hadde funnet seg en oversiktlig hvileplass ved Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Ballongen slippes midt på dagen. Denne dagen var det Haakon som hadde æren. Foto: BOF

Rett før ballongen går til værs. Foto: BOF

 

 

Suksess for BØFF den femte

Publikumstilstrømningen var tilsynelatende stor da den femte BØFF – Bjørnøya filmfestival, gikk av stabelen, 19.-20. januar 2018. Og med det store trekkplasteret, Den 12. mann, var det ikke rart at på åpningsfilmen var 100% av omegnens beboere til stede på filmfremvisningen. Filmen gjorde et sterkt inntrykk og publikum hadde bare superlativer å komme med om filmen. 

Det var stort oppslutning om de andre filmene også, selv om det mot slutten falt fra flere etter hvert. Beboerne på Bjørnøya retter en stor takk til festivalkomiteen for en vel utført jobb. Haakon og André hadde stått på med å få til et variert program og klarte det kunststykket å få tak i Den 12. mann. I denne sammenhengen rettes en stor takk til Nordisk Film Distrubusjon og Harald Zwart. En skal heller ikke glemme Mats, som med sine tekniske ferdigheter bistod med fremvisningen av filmene. 

Postmester sjekker billettene

Kinosalen

Spenning i filmen

Åpningsfilmen med reklame før visning

Etter første film ble det tid til skikkelig kinomat – pølser i brød og lompe

 

 

 

 

Den 12. mann på Bjørnøya Filmfestival

Mørketiden har begynt å gi slipp, ihvertfall på dagtid, men på ettermiddag, kveld og natt er det fortsatt stummende mørke her oppe. Hva er vel ikke mer naturlig da å dra igang den populære Bjørnøya Filmfestival – populært kalt BØFF, for å glemme litt av mørket der ute. I stedet skal vi få oppleve både mørke og lys på filmlerretet et par kvelder framover. 

Det ble satt ned en hurtigarbeidene festivalkomité; vel de meldte seg selv og ingen sa i mot dem. Og resultatet av et intenst og hektisk arbeid ble offentliggjort onsdag 17. januar da festivalprogrammet ble offentliggjort. Det var tatt hensyn til mange ønsker, men det største trekkplasteret er selvsagt filmen Den 12. mann som nå har passert 500 000 publikummere på fastlandet. Nå blir det 500 009 når den blir vist her hos oss fredag kveld. Det var ikke nei å få hos Nordisk Film da komiteen rettet en henvendelse dit. Filmen er ankommet øya og vi gleder oss til å se den.

Programmet for festivalen kan du lese her: 

Programblad Programblad3

På torsdag ettermiddag ble Nina intervjuet på direkten av NRK Troms i deres lokalsending og regissøren av filmen Den 12. mann, Harald Zwart var også med i innslaget. Du kan høre innslaget her: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troms/DKTR02001418/18-01-2018#t=2h0m57s

Vi er også omtalt i Kinomagasinet, som du kan se her: http://www.kinomagasinet.no/artikkel/ni-beboere-pa-bjornoya-far-se-den-12-mann/  

Dagens Quiz: Hvor mange Bjørnøyabeboere trengs for å vaske vinduer på Bjørnøya?

Vel, dette kunne vært en morsom quiz på lik linje hvor mange av en bestemt nasjonalitet eller yrkesgruppe som trengs for å skru i ei lyspære, men for ikke å fornærme noen ved å være politisk ukorrekt så fraholder vi oss fra det. Men svaret er uansett 9 personer. Det vil si alle tobente beboere på Bjørnøya.

Morten vasker vinduer. Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

 

 

 

 

 

Når det ble et kraftig lavtrykk på vestsiden av fastlands-Norge, drev dette varm luft opp hit til den vakre øya. Dette medførte at snøen smeltet og det var mulig å trene på å legge ut vannslanger for brannslukning. I samme slengen benyttet vi anledning til å spyle isen på gårdsplassen for hundeskit samt spyle vinduene på stasjonsbygningen. Mye uvær fra nord og nordvest har medført til et saltlag på vinduene. Det var godt å få fjernet dette. 

Skiføret forsvant med mildværet, så nå er det apostlenes hester som benyttes. Og med lysets retur etter mørketida så kan en få flotte opplevelser i naturen her på øya.

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selv om vinden nå kommer fra sør, skaper det store dønninger som dreier inn fra nordvestsiden av øya og slår inn på Nordhamna spesielt og skaper store bølger. Det hadde vært flotte surfeforhold for dem som liker slikt (nevner tidligere beboere på øya: Kari, Kristine og Wegge-brødrene).

Foto: B.O.Finseth

Foto: B.O.Finseth

Laban koser seg med plastflaske funnet på stranda. Foto: B.O.Finseth

Foto: B.O.Finseth

Foto: B.O.Finseth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bølger tatt opp på film og lagt ut på You-Tube: