Ballongslipp

En viktig oppgave på stasjonen innebærer å slippe værballonger som samler data på sin ferd oppover. For tiden sendes ballonger med større hyppighet, disse skal kartlegge polare lavtrykk.

Når det er mye vind er det ikke alltid ballong og sonde (en sensor som registrerer og sender data) klarer å stige i de første sekundene, men farer langs bakken. Bildene under illustrerer de nervepirrende øyeblikkene.

Besetningsbytte

Da har vinterbesetningen kommet på plass og sommerbesetningen reist. Noen av oss kom tilbake til nærmest hjemlige omgivelser mens andre ankom Bjørnøya for første gang.

Vi har funnet oss til rette, snøen legger seg ute og vi ser frem til en fin vinter her på stasjonen.

påtroppende og avtroppende besetning til bords

seremoniell overrekking av stasjonslederkjede

 

 

Vi takker for oss!

Da er sommersesongen 2019 slutt og vi sitter igjen med mange flotte opplevelser: Nye bord på radiorommet, nye aggregater, vedhogst, skiføre i november, knivlaging, Laban fanger torsk, Yukon har spist hundeselen, Garbitch girls, pakke på nordpolen, 4 ballongslipp, reflexteip, tåke, trening, helikopterbilder, ny vogn til flåten, bløtkake, Brillebjørn, museumsåpning, brodering, COMBLE, nye vedovner både her og der, Norsarhytta, på toppen av Urd, Hurtigruten, valg, Titanic, klatring i masten, quiz, sankthans, vektløfting, kafferekord, fluefisking, full storm, brukket veiskilt, nordlys, osv. osv. Takk for en fantastisk tid! Nå ønsker vi neste besetning velkommen og lykke til.  

Nye aggregater monteres

Da er det montert nye aggregater på Bjørnøya. De gamle hadde rundet 40000 timer og tiden var nå inne for å bytte disse. Aggregatene er det viktigste vi har. De leverer alt vi trenger av energi for å drive stasjon. Våre hjerter ! Så de blir stelt med kjærlig hånd av driftsleder, og har ofte tilsyn gjennom døgnet.

I forbindelse med utskiftingen ble det utlyst en navnekonkurranse som Sandra vant. De nye aggregatene heter Pippi og Ronja.

Velkommen til Pippi og Ronja

Jørn og Hans Karl ferdigstiller aggregatene

Allt må sjekkes og Jørn kobler til kjøling

På plass

Presisjonskjøring av krana for å tre inn de nye maskinene på aggregatrommet

Jørn og Hans Karl gjør de nye motorene fra Scania klare

Etter at aggregatene er på plass ble det feiret med navnefest

Storm og polare lavtrykk

De seneste dagene har uværet herjet her oppe. Full storm med vinder over 30 m/sek Med nordlig retning kom vinden med 6 til 10 m bølger rett inn i havna her på Bjørnøya.
Uværets fulle kraft ser vi her hvor store betongblokker er revet løs av kaia og kastet langt inn på land. Bølgevernet er rett og slett knust. Steiner er kastet opp fra fjæra og langt over veien. Badestampen vår fikk også gjennomgå i natt. Så her blir vi ikke arbeidsledige de siste dagene før hjemreise.

Her har naturen pyntet til jul

Liten til ingen sikt på gårdsplassen

Stein fra fjæra som er slengt over veien

Skiltet som viste retningen til ulike steder i verden trengs nytt fundament

Kaia med flere deler betong slengt rundt

En stor del av bølgevernet er borte


Badestampen fikk hard medfart

Flyvefisk eller ikke .. Laban kom hjem med en «HEL» fersk torsk. Vi tror nok den er ett offer for havets krefter og kastet opp på land. Laban var i alle fall tydelig stolt.

Vinter på Bjørnøya

Nå i november har vi vært heldige og fått en god del snø. Så da fikk vi det travelt med både skiturer, hundekjøring og nordlyssafari. Selv om det bare er noen få timer igjen med dagslys har flere vært på ski og hyttetur og kost seg. Hardt liv her på ishavet 🙂