BJØRNØYA RUNDT

Omsider kom dagen med klar himmel, laber bris og ingen tåke. Her var det bare å få satt ut båten. Øya rundt med båt hadde lenge vært ett ønske og nå var tiden inne. Båt på vannet og ut bar det. Noe urolig sjø møtte oss på østsiden men det var det ingen som ofret en tanke ettersom naturens eget kunstgalleri kom oss i møte.

Bjørnøya kan virke kjedelig og flat over store deler. Men sett fra sjøsiden er øya ett rent eventyr. Med en geologi som er svært sammensatt og har ulik grad av forvitring har naturen selv sørget for ett fantastisk galleri. Jo lengre sør og rundt fjellene kan formasjonene ta pusten fra hvem som helst. I tillegg er her ett fantastisk fugleliv. Perleporten ble ett av dagens høydepunkt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torskefiske

FESK !!

Da var dagen kommet, tåka hadde blåst bort (for en liten stund) Båten ble satt på vannet og ut på «fjorden» bar det. Jørn og Mats tar første tørn ombord, senere avløst av Erling. Det etableres ett enmannsforetak (les fiskemottak) på land som betjenes av Rune som ikke bare tar imot, sløyer, men også jobber effektivt på fileen. Her blir det fisk ikke bare for oss på øya, men ikke minst kommer det også besettingen på Hopen til gode. Det er en lang tradisjon at sommerbesetningen forsyner Hopen med fisk.

NORSAR-hytta

Vi har fått i oppdrag å sette i stand en gammel hytte slik at en jordskjelvmåler kan installeres der. Vi har derfor malt hytta og satt i ny dør. For måleinstrumentene rundt hytta gravde vi seks forskjellige hull. Der viste det seg at det ikke bare var jord men også en god del stein. Men vi har jobbet hart og er blitt god venn med Hilti maskinen vår.

Hytta er ferdig skrapt og har fått ny dør. Kine og Rune maler.

Vidar graver hull til måleinstrumentene. I noen hull er det en god del jord…

… mens i andre hull er det mest stein og fjell.

Jørn ruller ut strømkabler til måleinstrumentene.

Topplunde på Bjørnøya: Første gang i Norge

Hver sommer kommer det tre forskjellige feltlag fra Norsk Polarinstitutt til Bjørnøya for å forske på fugl. Forleden kom forskerne Guus og Fannar på besøk til oss fra Amfiet. Planen var å se etter havhestene og lundefuglene som hekker langs brinken nær stasjonen. Plutselig dukka det opp en litt uvanlig fugl som viste seg å være en topplunde. Dette var første gang den er blitt observert i Norge. Vanligvis oppholder den seg i det nordlige stillehav. Det skal sies at de to forskerne virkelig gjør jobben sin: Dagen etter var de to forskerne ute igjen for å finne en helt spesiell lundefugl som hadde en lyslogger på seg. Først etter 12 timers venting foran fuglens gjemmested bestemte de seg for å gi opp og heller komme tilbake en annen dag.

Topplunde på Bjørnøya

Guus og Fannar kommer med Arja fra Amfiet.

Fannar sammen med de andre fugleforskerne fra Revdalen.

Folksomt på øya

På sommeren er det ikke veldig ensomt her. Så langt har vi hatt to helikopterlandinger og både KV Svalbard, KV Andenes og Polarsyssel har vært innom. I dag har vi hatt besøk av både fugleforskere og kulturlandskapsforskere. Så da var det rekord med totalt 18 personer til middag. 

Helikopterbesøk

Besetningen fra KV Andenes skal i land for å bade.

Sysselmannen utfører oppdrag

Janike, Marit og Brita skal ut på tur for å forske på kulturlandskapet her på øya.

Vidar er blitt 60!

Både Vidar, Jørn og Maiken hadde bursdag i juni. Så nå har vi spist en god del bløtkake. Ikke rart at fløten gikk tom i løpet av måneden.

Vidar sin kake

Vidar er klar til å spise kake

Også Maiken gleder seg til kake

Også Jørn hadde bursdag i Juni. Hvor mange år over 36 han ble er det bare få som vet.

Sankthans

Før oppreise fikk vi klar beskjed om at på Bjørnøya er det bare tåke på sommeren. Værmeldingen på yr.no for sankthans var overskyet. Sannheten derimot var tropiske forhold med 11,4°C og full sol. Vi koste oss!

Vi prøvde oss på båttur, men i sør var det ganske mye sjø. Her er Kine glad for noen få øyeblikk med litt roligere sjø.

Sydenstemning

Sankthansbål. Kan det bli bedre?

Nå koser vi oss.

Hvordan fylle radiosonde ballongen best mulig?

To ganger i døgnet slippes en radiosonde ballong for å måle posisjon, trykk, temperatur og fuktighet i atmosfæren. Siste besetning brukte gjerne «skyggemetoden» for å fylle radiosonde ballongen mest mulig riktig. «Skyggemetoden» betyr at ballongen er stor nok når skyggen til ballongen når riktig høyde på veggen. Vi var ikke helt fornøyde med denne metoden. Vi prøvde derfor først å bruke et manometer men nå har vi i hovedsak gått over til å bruke både tid og et lodd. Målet er at ballongen stiger høyest mulig og har helst en stigehastighet på 300 m/min. Så langt er vi fornøyde med resultatene våre men vi kommer til å fortsette å følge med.

Sonden kalibreres

Ballongen forberedes til fylling

Ballongen fylles. Loddet har ikke falt ned enda.

Ballongen er fylt og loddet har falt ned.

Ballong og sonde er klare

Ballongen slippes

Sommerbesetningen tar over

Fredag 7. juni kom sommerbesetningen til Bjørnøya. En perfekt sommerdag med strålende sol, 4°C varmt i luften og 2°C i havet. Lørdag kveld ble det festmiddag og dermed ble ansvaret for stasjonen overført til den nye besetningen. Vi gikk straks i gang med våpenopplæring og brannøvelse. Rune har allerede fått napp på fiskestangen og Kine og Maiken var på en halvdagstur til Tunheim i strålende solskinn. Båten har vi også fått testet. Alle er kommet godt i gang med arbeidsoppgavene sine, så nå gleder vi oss til de neste 6 månedene.

Vinterbesetningen drar

Værobservasjoner hver time blir en del av hverdagen for de fleste av oss fremover.

Katrine liker flammer

3 av jentene er klare for båttur

Rune fisker mat til middagen

Takk for oss!

Bjørnøya-oppholdet nærmer seg ubønnhørlig slutten for vinterens besetning. Vi har hatt en flott vinter, rik på opplevelser. Derfor gjenstår det bare å takke for oss, og ønske kommende besetning hjertlig velkommen – og lykke til!