Den blå timen har kommet

I overgangen mellom mørketid og dagslysets tilbakekomst har vi mange flotte dager med blått lys. I dag var det en del skyer så det ble en fin, blå stemning på øya. Flere var ute i blålyset, enten for rekreasjon, hyttetur til Bjørnehiet (Tunheim), ballongslipp eller vedlikeholdsoppgaver. Nyt bildene som ble tatt.

 

 

Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Miseryfjella sett fra Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Øst for Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Nordsiden av Bjørnøya. Foto: BOF

Havhesten er i full aktivitet langs «kanten» av øya med kakling og flyging. Disse hadde funnet seg en oversiktlig hvileplass ved Kapp Posadowsky. Foto: BOF

Ballongen slippes midt på dagen. Denne dagen var det Haakon som hadde æren. Foto: BOF

Rett før ballongen går til værs. Foto: BOF

 

 

Suksess for BØFF den femte

Publikumstilstrømningen var tilsynelatende stor da den femte BØFF – Bjørnøya filmfestival, gikk av stabelen, 19.-20. januar 2018. Og med det store trekkplasteret, Den 12. mann, var det ikke rart at på åpningsfilmen var 100% av omegnens beboere til stede på filmfremvisningen. Filmen gjorde et sterkt inntrykk og publikum hadde bare superlativer å komme med om filmen. 

Det var stort oppslutning om de andre filmene også, selv om det mot slutten falt fra flere etter hvert. Beboerne på Bjørnøya retter en stor takk til festivalkomiteen for en vel utført jobb. Haakon og André hadde stått på med å få til et variert program og klarte det kunststykket å få tak i Den 12. mann. I denne sammenhengen rettes en stor takk til Nordisk Film Distrubusjon og Harald Zwart. En skal heller ikke glemme Mats, som med sine tekniske ferdigheter bistod med fremvisningen av filmene. 

Postmester sjekker billettene

Kinosalen

Spenning i filmen

Åpningsfilmen med reklame før visning

Etter første film ble det tid til skikkelig kinomat – pølser i brød og lompe

 

 

 

 

Den 12. mann på Bjørnøya Filmfestival

Mørketiden har begynt å gi slipp, ihvertfall på dagtid, men på ettermiddag, kveld og natt er det fortsatt stummende mørke her oppe. Hva er vel ikke mer naturlig da å dra igang den populære Bjørnøya Filmfestival – populært kalt BØFF, for å glemme litt av mørket der ute. I stedet skal vi få oppleve både mørke og lys på filmlerretet et par kvelder framover. 

Det ble satt ned en hurtigarbeidene festivalkomité; vel de meldte seg selv og ingen sa i mot dem. Og resultatet av et intenst og hektisk arbeid ble offentliggjort onsdag 17. januar da festivalprogrammet ble offentliggjort. Det var tatt hensyn til mange ønsker, men det største trekkplasteret er selvsagt filmen Den 12. mann som nå har passert 500 000 publikummere på fastlandet. Nå blir det 500 009 når den blir vist her hos oss fredag kveld. Det var ikke nei å få hos Nordisk Film da komiteen rettet en henvendelse dit. Filmen er ankommet øya og vi gleder oss til å se den.

Programmet for festivalen kan du lese her: 

Programblad Programblad3

På torsdag ettermiddag ble Nina intervjuet på direkten av NRK Troms i deres lokalsending og regissøren av filmen Den 12. mann, Harald Zwart var også med i innslaget. Du kan høre innslaget her: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troms/DKTR02001418/18-01-2018#t=2h0m57s

Vi er også omtalt i Kinomagasinet, som du kan se her: http://www.kinomagasinet.no/artikkel/ni-beboere-pa-bjornoya-far-se-den-12-mann/  

Dagens Quiz: Hvor mange Bjørnøyabeboere trengs for å vaske vinduer på Bjørnøya?

Vel, dette kunne vært en morsom quiz på lik linje hvor mange av en bestemt nasjonalitet eller yrkesgruppe som trengs for å skru i ei lyspære, men for ikke å fornærme noen ved å være politisk ukorrekt så fraholder vi oss fra det. Men svaret er uansett 9 personer. Det vil si alle tobente beboere på Bjørnøya.

Morten vasker vinduer. Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

 

 

 

 

 

Når det ble et kraftig lavtrykk på vestsiden av fastlands-Norge, drev dette varm luft opp hit til den vakre øya. Dette medførte at snøen smeltet og det var mulig å trene på å legge ut vannslanger for brannslukning. I samme slengen benyttet vi anledning til å spyle isen på gårdsplassen for hundeskit samt spyle vinduene på stasjonsbygningen. Mye uvær fra nord og nordvest har medført til et saltlag på vinduene. Det var godt å få fjernet dette. 

Skiføret forsvant med mildværet, så nå er det apostlenes hester som benyttes. Og med lysets retur etter mørketida så kan en få flotte opplevelser i naturen her på øya.

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selv om vinden nå kommer fra sør, skaper det store dønninger som dreier inn fra nordvestsiden av øya og slår inn på Nordhamna spesielt og skaper store bølger. Det hadde vært flotte surfeforhold for dem som liker slikt (nevner tidligere beboere på øya: Kari, Kristine og Wegge-brødrene).

Foto: B.O.Finseth

Foto: B.O.Finseth

Laban koser seg med plastflaske funnet på stranda. Foto: B.O.Finseth

Foto: B.O.Finseth

Foto: B.O.Finseth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bølger tatt opp på film og lagt ut på You-Tube:

 

 

Skisesongen startet i dag.

I dag ble skisesongen vinteren 2018 startet for fullt. I to puljer dro folk ut på ski og begynte opptreningen til OL i februar.

Først ute var Bjørn Ove som tok skia fatt mot Midtpunktet på formiddagen mens det var godt skumringslys. Bildene yter ikke virkeligheten rettferd, da det er for lite lys til å bli bilder som gjengir lyset/mørket rett når en bruker automatisk innstilling på apparatet.

Myserifjella i sør: Skuld, Verdande og Urd. Foto: BOF

Fjella i sør. Myseri til høyre og de andre storfjella til høyre. Foto: BOF

Antartica, Fuglefjellet, Hambergfjellet og Alfredfjellet i det fjerne. Foto: BOF

Midtpunktet. Foto: BOF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da Bjørn Ove var kommet tilbake til stasjonen, dro neste gruppe ut på skitur. Det var Nina, Susanne og André som dro etter at lunsjen var fortært. De gikk et par km lengre forbi Midtpunktet sørover. 

Susanne og Nina tar en pust på sletta. Aki følger hakk i hæl. Foto: André Gunnar Røsberg

 

 

 

 

 

 

Store kontraster på Bjørnøya og tid for trening på brannslukning.

Siden før jul har vi ha hatt mye vind, men innimellom har det også vært fine forhold her.  Først her noen stemningsbilder fra ei fin natt med måne og stjerner over øya. Alle bildene i dette innlegget er ved André-Gunnar Røsberg.

 

 

 

 

 

 

Selv om det er ruskevær ute med kuling styrke på vinden og fokksnø som tetter igjen vinduene på bygningene, så er det noen så tør å ta turen ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men i dag, søndag 7. januar, ble det nesten vindstille og vakkert vær med stjerner på himmelen og en måne som tippet under skylaget i horisonten nordvest for stasjonen. Da var det endelig mulig å teste brannslukningsapparat og trene på å slukke brann med dem. Både pulverapparat og CO2-appart ble det trent med og nå føle vi oss trygge på å kunne slukke brann hvis det skulle oppstå.

Godt nyttår fra Bjørnøya

Stasjonen nyttårsaften

 

 

 

 

 

Kulingen hviner rundt hushjørnet og det suser fra mastene på øya, bølgene slår inn over kaia i havna men vi koser oss innendørs. Noen må selvsagt ut og observere været og melde det inn til meteorologene i dag også, men det er en avslappet og trivelig stemning på stasjonen.

Bølger over kaia

 

 

 

 

 

 

Kalkunen er fortært og sjampanjen er gjort klar for midnatt. Den tradisjonelle sangen til Hopen er forfattet og skrevet ut og klar for synging over radiosambandet slik at alle båter i havområdet og Hopen kan høre oss synge før midnatt.

Nyttårsbilde

 

 

 

 

 

 

Med dette ønsker vi alle kjære, kjente og ukjente i den store verden, et fantastisk godt, nytt år.

God jul fra Snøhvit og de 7 dvergene på Bjørnøya

Nå har alle slitt og strevd i tre uker og kan nå senke skuldrene og kose seg med julefeiringen. Den startet med pynting av juletreet lille juleaften kveld før det ble sild og nybakt rugbrød foran TV’n og Grevinnen og Hovmesteren.

Juleølet er tappet og klart som drikke til julemiddagen, ribba er gnidd inn med salt og pepper og svoren bløtlagt. Tørrfisken har gjennomgått utvanning, luting og så utvanning igjen og ble prøvesmakt av de to på kjøkkenet samt stedlig leder på stasjonen. All julebakst er i boks inkludert 15 grovbrød, 5 rustikkbrød, grove rundstykker, 2 rugbrød, flatbrød, potetlefser og diverse julekaker. Huset er vasket og pyntet og finskjorta strøket.

Så nå kunne Snøhvit og de syv dvergene fortjent ta en hvil foran det nypyntete juletreet.

Julebilde_s 

 

 

 

 

Vi ønsker alle kjente og ukjente i den store verden ei riktig god jul.

Julekort2

Den siste trekkfuglen har fløyet sørover

I juni kom en flokk med forventningsfulle ishavsfarere til Bjørnøya. Her har de regjert og gjort det de skulle gjøre i løpet av sommeren og høsten og de fleste fløy sørover i begynnelsen av desember. En enslig svale, Knut-Einar, ble værende igjen, da han syntes at sesongen ikke var lang nok ennå. Han har godt og passet på vinterfolka i 14 dager, men har nå forlatt øya til fordel for sine kjente og kjære hjemme på fastlandet.

Stedlig leder, Erik Sommerseth, ønsker Knut-Einar takk for overlappen og en god tur hjem.

Stedlig leder, Erik Sommerseth, ønsker Knut-Einar takk for overlappen og en god tur hjem.

Da var Knut-Einar kommet seg om bord i Sjøbjørn med bagasjen sin.

Da var Knut-Einar kommet seg om bord i Sjøbjørn med bagasjen sin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi takker Knut-Einar for et trivelig bekjentskap, mye humor og ikke minst som en god arbeidskollega med Mats i denne laaaaaange overlappen. Vi ønsker deg ei god og fredfullt jul der hjemme på fastlandet.