71 grader nord på Bjørnøya

Det har rent mye vann i Lakselva siden deltakerne i 71 grader Nord som sendes på TV-Norge, var her på Bjørnøya på et av sine oppdrag i årets utgave. Været viste seg ikke fra sin fineste side da de steg i land på sørøstsida av øya, i Hvalrossbukta, sammen med produksjonscrewet og sikkerhetsfolk. Deltakerne ble delt i to lag og fikk i oppdrag å finne hvert sitt punkt henholdsvis på østsida og vestsida av øya, før de skulle finne hver sin person blant besetningen på Bjørnøya. 

Første gruppe er på vei inn til stasjonen. Foto: BOF

Gruppe to på vei inn til stasjonen. Foto: BOF

Etter en strabasiøs tur rundt om øya kom første gruppe fram til stasjonen og spurte etter Mats Kågstrøm. De hadde med et brev fra hans familie på fastlandet. Det ble noen tårevåte øyeblikk og gledesutbrudd, noe som sikkert lager god TV-underholdning. De ble invitert inn på stasjonen og fikk tilgang på varmt vann til sine drikker og drytech-mat. 

Gruppe nr to fikk kontakt med stedlig leder Erik Sommerseth. Han inviterte dem inn på stasjonen. Foto: André G. Røsberg.

Deltakerne ble intervjuet inne i finstua samtidig som de fikk varmen i seg igjen. Foto: BOF

Her har Mats fått brev hjemmefra, overlevert av den første gruppa som kom til stasjonen. Foto: André G. Røsberg.

Etter en god stund kom gruppe nr 2 inn til stasjonen. De hadde med et brev til Nina Skogheim, og om det ikke ble noen tårer hos Mats, ble det ihvertfall masse gledestårer både hos Nina og oss andre, da hun åpnet brevet med bilder, tekst og hilsener fra barn og barnebarn. 

Andre gruppe kom stasjonen med brev til Nina. Bjørn Ove og Erik ser spent på. Foto: André G. Røsberg.

Denne gruppa ble også invitert inn i varmen og gjensynet mellom de to gruppene var flott. De fikk etter hvert etablere seg på mesaniet i hangaren og overnatte der da været ute ikke var blitt noe bedre. 

Produksjonscrewet fikk derimot kose seg med kaffe, kaker og deilig småsteik til middag. Det var hyggelig å slå av en prat med de som er med og lager dette programmet.

Tidlig neste morgen dro alle i samlet flokk sørover til Sørhamna. Foto: BOF

Tidlig neste morgen var det klar for avgang sørover. Været var ikke blitt noe bedre så de hadde en røff tur sørover de 18 km til Sørhamna. Der ble de værende noen dager da været lot ikke å bedre seg. 

Snøen har kommet til Bjørnøya

Nå har vi endelig fått snø på bakken her på øya.
Vi har gjort værobservasjoner av forskjellig art denne sessongen og nå kan vi legge til snø, sludd, kornsnø, hagl og sprøhagl i listen over nedbørsformer. Det har ikke kommet de store mengdene foreløpig og temperaturene har ikke sunket veldig lavt, men det nærmer seg at vi kan spenne på oss skiene når vi skal ut på tur. Vi håper selvsagt også at det skal bli scooterføre snart, slik at vi kan frakte tyngre bører frem og tilbake fra hytter og fiskevann. Vi har hatt noen nydelige dager med sol og god sikt, nesten påskestemning enkelte dager. 

Utsikten fra trammen i sør

Utsikten fra stuevinduet med KV Nordkapp på besøk

Ellasjøen i tidlig vinterdrakt

Laban har endelig fått selskap

Da KV Harstad var innom med hovedforsyninger sent i august hadde de også med seg en ny hund som skal bo her på Bjørnøya. Endelig fikk Laban selskap og en sprek lekekamerat!
Den nye hunden er av rasen Alaska Husky og har fått navnet Yukon etter et høytidelig navnevalg blant besetningen.
Laban og Yukon går veldig bra sammen, de trives i hverandres selskap og det ser ut  som Yukon har funnet seg godt til rette i hans nye hjem. Han har allerede fått bli med på fjelltur til Misery og toppen av Skuld.

Vår nye vakthund og turkamerat Yukon

Han er nysgjerrig på sine nye omgivelser

Yukon og Laban har blitt gode venner med både besetningen og hverandre. Her får de en godbit av Venke etter første luftetur uten bånd.

Yukon er med på topptur til Skuld.

Båttur til Teltvika og Amfiet

Etter at fugleforskerne fra Norsk Polarinstitutt forlot Bjørnøya tidlig i August fikk vi melding om at de hadde etterlatt litt proviant ved hytta i Amfiet og på Teltvika. Vi fikk forsyne oss med det vi måtte trenge av det som stod igjen, hvis vi tok oss en tur innom å hentet. Det var en mulighet vi ikke ville la gå fra oss!
Vi ventet på flatt hav for å ta Tåkefyrsten vestover, sjøveien for å hente det som ventet på oss. Det viste seg å bli en fantastisk tur både til vanns og til lands.
Vi kjørte båten til Teltvika først. Arild passet båten mens Nils Rune og Alexander tok med seg en tom ryggsekk og en proviantkasse opp til velferdshytta for å hente proviant.

Arild venter i båten ved Teltvika

Velferdshytta i Teltvika

Etter turen i Teltvika kjørte vi litt lenger nord og fant en passasje for båten helt inn på stranda under Amfiet. Her var forholdene på sjøen så gode at alle tre gikk i land. Alexander og Nils Rune tok beina fatt og fant en sti opp det bratte Amfiet mens Arild benyttet muligheten til å rydde opp alt søppel og skrot som har skyllt inn på stranda fra sjøen. Det ble en luftig og fin tur opp den bratte skråningen. På toppen var det flott utsikt i alle retninger.
Vi fikk fylt opp sekken med proviant ved hytta til Norsk Polarinstitutt før den nervepirrende nedstigningen fra Amfiet. I mellomtiden hadde Arild rensket opp alt søppel fra stranda og vi fikk tatt det med oss i båten tilbake til Herwighamna.

Amfiet er bratt!

Alexander på vei opp Amfiet

Alexander utfordrer høydeskrekken på toppen av Amfiet

Hytta til Norsk Polarinstitutt ved Amfiet

Arild benyttet ventetiden effektivt og ryddet hele Amfiet for plastsøppel og skrot.

 

Planlegging og øvelse til «Sommerbåten» kommer

Mot slutten av August venter vi at sommerbåten skal komme med forsyninger til stasjonen. Det er den store leveransen i året da alle lager skal fylles opp for et helt år. Vi skal i den sammenheng transportere masse varer og materialer fra båten og inn på stasjonen. Dieseltankene skal fylles opp og helikopterfuel skal bunkres. Dette er en operasjon som det er etablert gode rutiner for å gjennomføre, men vi trenger en gjennomgang og litt tørrtrening på utførelsen av oppdraget.
Vi må klargjøre slangene som skal brukes til fylling av diesel og helifuel. Det skal graves en grøft til slangen over veien slik at traktoren kan kjøre over den.
Varene skal transporteres på flåte fra båten og inn til kaia. Flåten skal slepes av stasjonsbåten som vi ikke ar hatt på sjøen ennå i år. Vi må øve på rutinene for sleping av flåte og trene på sjøsetting og opptrekk av både flåte og stasjonsbåt.
Alle i besetningen har sine arbeidsoppgaver som må innøves før den store dagen.

Fuelslanger klargjøres og strekkes ned til Herwighamna og grøften graves over veien

Stasjonsbåten sjøsettes

Flåten sjøsettes

Nils Rune sleper flåten med Finn og Vegard ombord

Flåten heises på land etter prøveturen

Søppelplukking i Kvalrossfjæra

Det ble gjort en flott innsats med søppelplukking i Kvalrossfjæra i dag.
Det skylles i land en hel masse søppel og skrot langs hele kysten og det er et trist syn. Heldigvis er innsatsviljen stor når det gjelder å rydde opp, så lenge flere er med på oppdraget. I dag var Vegard, Tina, Kenneth og Arild på søppeltokt i Kvalrossfjæra og fikk ryddet opp en masse skrot. De rigget opp sekker på tralle og fikk fylt opp med taurester, fiskeredskaper, flasker, isopor, utgåtte og mindre utgåtte sko, tannbørster, dobørster, lommelykter, tuber, bokser og masse uidentifiserbart søppel som har kommet flytende fra havet.

Vegard og Tina finkjemmer stranda

Mye taurester og gamle fiskeredskaper er blant søppelet som skyller i land

Dagens fangst fra Kvalrossfjæra

Vedlikeholdsarbeid på stasjonen

I løpet av oppholdet har vi en del vedlikehold som må gjøres. Vær, vind og frost gjør sitt til at slitasjen på bygningene blir merkbar med tiden. Det har blitt skiftet både dører og vinduer og gjort litt malearebeid, forbedring og fornying av trappetrinn og utemøbler. Hundehusene og inngangspartiene har fått en finpuss.
Innendørs har elektrisk anlegg blitt kontrollert og diverse forbedringer har blitt utført. Snart kommer mørketiden og da er det viktig at lysene fungerer og at dører og vinduer er tette.

Arild setter inn ny inngangsdør sørøst i hovedbygget

Døra er for stor for åpningen og må tilpasses

Hans Olaf ordner lyset i mellomgangen til Bråkmakergatan

Kenneth støper nytt trappetrinn til luftfuktighetsmåleren

Kenneth vasker inni vanntankene

Fisken biter i Haussvatnet

Fiskelykken meldte seg igjen for Finn som tok seg en tur ut til Haussvatnet fredag kveld.
Han kom hjem med 4 flotte røyer i sekken. Røyene ble fisket på sluk med stang, helt sør i Haussvatnet. Det var noe variert størrelse men ingen rekord denne gangen. Fangsten varierte fra 0,9 til 1,9 kilo (53 cm) og alle var han-røyer. De største blir fine fileter å ha i kaldrøykeren, den minste blir en nydelig stekefisk.

Fangstmann Finn Stoltz med dagens største fangst på 1,9 kilo

Fire flotte hann-røyer fisket i Haussvatnet

Hannen kan identifiseres med kroket underbitt

Tur til Røyvasshytta med utflukt til «Nikk-Nakk» og «Amerikakofferten»

Alex og Nils Rune tok seg en 2 dagers tur sørover til Røyvsshytta.
På veien dit sjekket de tilstanden på båten som ligger i Haussvatnet. Det sto heller dårlig til med den desverre. Det var et hull i bunnen som må repareres og årene var spjeklet etter alle kunstens regler men de tålte ikke en tur til. Vi må nok ta en tur med nye årer og hente inn båten i løpet av sessongen.

Årene må skiftes før neste båttur

Turen gikk videre til Røyvasshytta for overnatting og påfyll av tørrproviant og dopapir.

Alex slipper solen inn

Kaffe, fyr i peisen og tørking av klær.

Dagen etter gikk turen opp i Oswaldfjellet på let etter inngangen til Nikk-Nakk hulen. Det ble en spennende ekspedisjon med flott vær og god sikt.

Inngangen til Nikk-Nakk hulen

Inne fra Nikk-Nakk hulen

Etter hulevandringen la de turen innom Amerikakofferten som også ligger ved Røyevannet.

Amerikakofferten

Inne i Amerikakofferten

Deretter fant de veien tilbake til stasjonen etter en flott turopplevelse og et skritt nærmere kjentmannsmerket.

Sommervær på Bjørnøya

Vi var heldige og fikk oppleve en flott dag med sol og varme her på øya.
Så fort vi skimtet blå himmel ble det etablert bålplass i fjæra og det ble hentet frem pølser fra fryselageret. Det ble en noe forsinket Sankthans feiring, men den som venter på noe godt venter aldri forgjeves.
Det ble en flott dag med 12 graders varme og nesten skyfri himmel i noen timer. Etterhvert blåste det opp og tåka tettet seg rundt oss igjen, som vanlig.
De mest standhaftige ble sittende rundt bålet i varmedress til langt på kveld.

Vegard er fyrbøter

Grilling i fjæra

Sommervær på Bjørnøya