Fritid

Hyttene på Bjørnøya

VNN/Velferden har 6 hytter rundt om på øya til bruk for besetningene på Bjørnøya Met. Hyttene er bygd og vedlikeholdes ved dugnadsarbeid, og de bærer preg av de ulike besetningsmedlemmenes valg av byggestil og tilgang til byggematerialer. Ingen av hyttene holder høy standard i forhold til hva som er vanlig på fastlandet, men de tar det igjen i særpreg og usjenert beliggenhet.  Hyttene kan fritt benyttes av VNN og av besetningen på Bjørnøya. Andre kan leie hyttene etter avtale med Velferden.

Tunheim («Bjørnehiet»)

Bjørnehiet

Hytta ble bygget som dynamittlager til gruvene på Tunheim i 1920-årene.

I 1965 overtok besetningen på Bjørnøya Radio ruinene av dette dynamittlageret og innredet det som en enkel velferdshytte. Hytta ble totalrenovert innvendig i 1996/97. Da ble gulvet hevet, veggene isolert og panelt, og vinduer satt inn i begge røstveggene. Hytta er med sine metertykke vegger og overlysvinduer spesiell, og et utmerket utgangspunkt for en kulturvandring på Tunheim.

Kapp Levin («Sagatun»)

Sagatun

Hytta ligger øst på øya under Miseryfjellene og er et godt utgangspunkt for turer i fjellene eller langs brinken.

I 1984 ble det gamle vinsjhuset, som sto øverst i trallebana ved gamleradioen, fraktet ut med helikopter og satt mellom Holmevatnet og Engelskelva. Høsten 1987 ble den samme hytta igjen flyttet, til nåværende plassering ved Måketjønna. Dette er det som nå er den beste delen av uthuset. Vindfanget ble bygget av drivtømmer året etter .

I 1995 ble den nye hytta fraktet ut til Måketjønna. Dette er en arbeidsbrakke som ble overtatt av velferden etter byggingen av servicebygget. Brakka ble delt i to deler og fløyet ut med helikopter. Gammelhytta blir nå brukt til uthus.

Røyvasshytta («Bjørnestua»)

Hytta ligger på nordsiden av Røyevatnet, midt inne på øya. Hytta er et flott utgangspunkt for fiske i området, samt et fint sted å raste på vei til hyttene lenger sør på øya.

Nåværende Røyvasshytte ble bygget som en erstatning for den gamle falleferdige Røyvasshytta, også kalt «Amerikakofferten», som fortsatt står litt sør for Røyevatnet. Nye Røyvasshytta ble påbegynt høsten 1977 og sto ferdig i 1978. Bindingsverket ble bygget og prøveoppsatt på stasjonen før materialene ble fraktet sørover på vinterføre. Arkitekt og byggmester var besetningsmedlem Bjørn Ottesen. Etter dette har hytta blitt utbedret flere ganger, og tidlig på 2000-tallet ble den panelt innvendig. Hytta er lita og hyggelig.

Skutilen

Skutilen

Hytta ligger ved vannet Skutilen i Skurvedalen, sørvest på øya, ca 15 km fra Stasjonen.  Hytta er et fint utgangspunkt for fjelltur siden den ligger under Alfredfjellet og nær alle de andre fjellene på øya.

I 1979 ble hytta pre-fabrikkert i naustet på stasjonen  og frakta sørover til Skutilen med snøscooter. I løpet av sommeren og høsten 1980 ble bygget fullført.

Dette er første hytta bygget ved Skutilen, men tidligere sto det ei hytte, «Ellahytta», på gressvollen like innenfor Kapp Harry.  Hytta er relativt stor og har en liten sovealkove. Det er unikt i vår hyttesamling.

Russehamna

Russehamna

Hytta ligger ved utløpet av Russeelva sørøst på øya. Russehamna har en idyllisk beliggenhet, nær både Misery-, Antarctic- og Fuglefjellene, og med kulturminner fra gruvedrift og hvalrossfangst like ved. Her finner du Bjørnøyas fineste hytteutsikt over holmer og skjær og måkekolonier sommerstid.

«Kapellet», som er det spissrøsta uthuset i Russehamna, ble bygget på stasjonen og fraktet sørover med helikopter høsten 1976. I 1987 ble «sakristiet» bygget inntil kapellet (altså det som nå er vedbod).  Det som nå brukes til hytte ble bygd tidlig på 90-tallet, og ser ut til å ha hatt flere byggetrinn og flere byggherrer. Det har vært problemer med bjørneinnbrudd i hytta, og den er nå bedre sikra mot dette.

Teltvika (Kapp Dunér)

Kapp Dunèr

Hytta ligger ved Teltvika på nordvestsiden av øya. Beliggenheten er vakker, og det er et yrende fugleliv langs brinken og på holmer og staur. Ikke langt unna ligger vrakrestene etter Catalinaen som styrtet i 1954.

Hytta kom til Bjørnøya som fryselager for Birger Pedersens anleggsarbeidere og overdratt til besetningen etter at byggingen av stasjonen var ferdig i 1969.  Fryselageret ble deltt opp i seks lemmer (fire vegger, gulv og tak) og fraktet på flåten ned til Teltvika i 1971/72 hvor de ble liggende et år i strandkanten. Sommeren 1973 ble byggearbeidet igangsatt, og i løpet av høsten kunne hytta tas i bruk. Høsten 1974 ble vindfanget/boden bygget samtidig med den vesle dassen som ikke er i bruk lenger. Hytta har hatt flere ombygginger og utbedringer og innsetting/flytting av vinduer og dører siden da. Den kan tjene som ett godt eksempel på «man tar hva man har» og bygger hytte av det. Trivelig og spesiell er hytta i Teltvika definitivt.

Kjentmann

Dersom du besøker de 5 sistnevnte hyttene pluss restene etter Mjogsjøhytta ved foten av Miseryfjellene i løpet av oppholdet ditt på Bjørnøya, kan du kalle deg kjentmann og få diplom og heder og ære. Kravet er at du har tatt deg fram til hyttene fra Stasjonen til fots, på ski eller med hundespann.

2 tanker om “Fritid

  1. Jeg vil ønske min god venn Erling Gustavsen,til lykke med jula og nyttarshelga. Håper vi kommer innom med RV Lance når vi går nordover i mars. Hils alle andre på stasjon ei fredfylt jul.

    Hilsen Frits Einar med fam:-)

    • Riktig god jul til deg og dine også, Frits Einar! Vi skal holde utkikk etter RV Lance når det lir uti mars – dere er sjølsagt velkommen innom! Beste hilsen Erling & resten av gjengen på Bjørnøya

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.