Kapellet i Russehamna

For et par dager siden dukket det opp en e-post fra Odd Kindberg som har jobbet her på øya tidligere:

Her et utdrag, samt noen bilder han sendte:

Jeg har tidligere vært på Bjørnøya Radio som Consoltekniker sesongen 1976/1977 og noen måneder i 1981. Bjørnøya hadde Consol navigisjonstasjon i den tiden, med master på  nord- midt- og sørpunktet. (I dag brukes midtpunktet til andre formål av Telenor og Avinor – red. anm).

Etter det har jeg besøkt Bjørnøya en rekke ganger sammen med Norsk Polarinstitutt. Der har jeg vært med på sjøfuglundersøkelsene med base i Revdalen. Det er selvsagt at vi er innom Russehavna og hyttene der, de blir jo også leid av NP gjennom sesongen. Russehavna er etter mitt syn den flotteste plassen på Bjørnøya.

Da vi kom opp i 1976, var det kun ei lita bu der som en knapt kunne overnatte i sommerstid. Vi besluttet derfor å bygge en ny hytte, den fikk navnet Kapellet. Det er den rare med spisst tak.

Kappelet 1976-1

 

Denne hytta ble bygd på Bjørnøya Radio og fraktet ned til Russehavna med Seakingen fra Banak på høsten 1976. Hytta var tung, og den var på grensen for hva Seakingen kunne løfte, men den kom ned etter en nervepirrende tur.

Det var Ole Arnstein Knutson og Harry Vike som bygde hytta på stasjonen, og ettersom jeg var den eneste som disponerte snøskuter den gangen ble det mange turer til Russehavna med slede og utstyr til hytta.

russehavna 1977 Russehavna 1976-2Største problemet var å få ned vedovnen og vinduet. Vi fikk hytta i stand, og den ble flittig brukt gjennom hele vinteren, gjennom vinduet ble det sett mye isbjørn. Det var en flott isvinter den sesongen, en isbjørn sto rett utenfor vinduet og kikket in på Ole da han var på tur.

SenerRussehavna 2010e kom den flotte nye hytta og Kapellet ble nok glemt. Jeg var sist i Russehavna 2010, og det var trist å se forfallet. Det skal lite til for å ta vare på den, ny papp og et strøk beis.
Dersom det kostets på et vindu og lem er den brukbar. Jeg vet dere har mye å vedlikeholde på stasjonen, men håper en ildsjel ser verdien av den.

 

Med vennlig hilsen
Odd Kindberg
Søgne den 8 august 2015


Juli 2015

Noe blitt gjort etter 2010. I 2013 ble det lagt ny papp på sørsida av kapellet, nordsida har stått igjen. Nå var noe av den gjenværende pappen på nordsida flerret av og, en del av troet var råttent. Dette ble besluttet å fikse i sommer og søndag 26. juli dro Lisanne, Thomas, Vidar og Inge nedover til Russehamna i nybåten. Været var suverent, og vi fikk kjørt ned ved, fikset taket på Kapellet, og lagt papp også på Siribu, før vi avsluttet med å kjøre rundt øya og opp igjen på vestsida. (En fiskepause var selvsagt også innlagt på slutten).
I dag brukes Kapellet som ved- og materiallager, og for det bruket er den tett nok, men ønskes flere sengeplasser, kan en jo pusse opp Kapellet skikkelig. – Sydenreisemålet Russehamna har i ale fall vært veldig populært denne sesongen!

DSCN3207w DSCN3209w DSCN3210w DSCN3220w DSCN3223w DSCN3224w