Hilde fyller år:)

Hurra for Hilde på metten som fylte år den 13 juli:) Dagen ble feiret med en nydelig middag bestemt av bursdagsbarnet og som seg hør og bør ble det servert marsipankae til kaffen. Stua ble pynta med ballonger og «banner» og selvsagt hadde vi ordnet med selvlagde gaver og flotte glass fra butikken vår. Det var en hyggelig og flott feiring på alle måter:)

Post og frakt – og full besetning igjen

Torsdag kveld 11. juli kom KV Harstad med post og ferskvarer til øya. Vidar Teigen, vår sondeleder til ut i august, var med ombord og vi er igjen en fulltallig besetning. Kjellmar Oksarvik, forsker ved Universitetet i Bergen, kom også med båten og blir her en periode for å se på utstyret de har innstallert for nordlysforskning.

Det var endel tungsjø den kvelden og det ble en spennende øvelse å berge alt trygt på land. Harald gikk ombord i sjøbjørn og var håndtlanger til stasjonssjef Finn og oss andre på kaia. Vi berget alt tørt på land takket være veldig god hjelp av båtførerne og gutta fra Kystvakta.
Det var flere som ventet spent på post fra fastlandet og det var rene julekvelden for noen. Postmesterne Gry og Hilde delte ut pakker og post til de spente besetningsmedlemmene.
Nok en gang takk til Kystvakta for frakt og hjelp!

Hektisk juni

I den grad livet på Bjørnøya kan kalles hektisk for oss to-bente, har juni måned vært det. På forskjellig vis.
Hektisk var nok også den siste tiden for vinterbesetningen før sommerbesetningen kom i begynnelsen av juni, men å rydde og stelle stasjonen i skinnende stand til vi ankom.
Hektisk var også de første dagene og ukene i juni for sommerbesetningen med nye arbeidsoppgaver, opplæring, bli kjent med stasjonen og hverandre.
Hektisk var det også med mye hyggelig besøk – ca 250 gjester har vært innom øya i løpet av juni fra vi ankom den 7. Noen på overnatting, men de aller fleste på korte visitter. Vi har hatt 5 Kystvaktskip innom, 3 seilbåter og ett cruiseskip
Vi har hatt tre forskjellige helikopter på besøk, noen i flere omganger. De hadde forskjellige oppdrag ute i Barentshavet med redningsoppdrag, transportoppdrag og øvelser.
Her er 337 skvadron på et stopp og en fin liten tur ut til Midtpunktet på en av de mange flotte soldagene i juni!
Hektisk har det også vært for forskerne. Det er mange fugleforskere fra Norsk Polarinstitutt på øya og vi hadde gleden av å få være med Halfdan og Elinborg, som holder til i Amfiet, på merking av lundefugl og polarmåkeunger i Nordhamna.
Her en ferdig merket lundefugl med Elinborg i bakgrunnen. Forsiktig fikk vi lov å slippe de løs. Gry fikk varsomt legge tilbake en merket polarmåkeunge i reiret til ventende foreldre.
I tillegg har vi hatt hyggelig besøk fra Sysselmannskontoret om bord på Nordsyssel på tokt rundt øya, fra Lance, fra Svalbard Museum og fra Wegge brødrene som har vært rundt på øya i to måneder. Hektisk har det også vært å komme seg litt ut i terrenget, på tur og på fisketurer.
Men aller mest hektisk har det nok vært for livet utenfor stasjonen, for all flora og faunaen rundt på øya. For dem står mye på spill disse hektiske og korte sommermånedene. Forplantning og kampen om å få fram avkom og få det til å overleve. Som spente tilskuere overværer vi dramaene i arktisRagnar reiser

Da er en lang vinterperiode over for Ragnar Sønstebø for denne gangen. Han stod 3 uker ekstra sammen med ny sommerbesetning. Han har vært stasjonssjef her i vinter og stod nå som sondeleder de siste tre ukene. Ny sondeleder er Vidar Teigen som kommer i midten av juli.
Ragnar har vært 3 vintre her på Bjørnøya og har totalt vært de siste 6 vintrene på ishavet, inkludert Hopen og Jan Mayen.
Vi har hatt stor glede av å være sammen med han i disse ukene og onsdag kveld hadde vi en veldig hyggelig avslutningsfest for han. Spesiallaget marsipankake (inkludert tursjokolade), kaffe og noe attåt ble servert. Han fikk med seg noen hyggelige ord og vi sitter igjen med gode historier og mye god kunnskap!
Transport er uforutsigbar her på ishavet og været kan skape utfordringer. Nordsyssel kom seg ikke inn hit til Herwighamna og en tidligere avgang enn antatt og en rask fottur til Tunheim sammen med besøket vårt fra Svalbard Museum, Herdis og Sander, ble løsningen. Bortsett fra en ryggsekk, ble beggasjen hans stående igjen. Slik er det ofte her på ishavet. Tusen takk for laget Ragnar!