Ny vinter, ny besetning, ny hverdag

I tradisjon tro er det hvert år i månedsskifte november/desember bytte av besetning, der sommer-mannskapet etter ett 6 måneders værvarslings-arbeid takker for seg og overleverer stasjonen til vinter-mannskapet.

En gjeng med ni mennesker kom seilende i havn på Bjørnøya værstasjon fredag 08. desember 2023. Halvparten av gjengen har vært på øya tidligere, mens resterende var nye. Kystvakta er en bauta når det kommer til bevertning og transport av mennesker og gods til ishavsøyene. Sommer-besetningen tok oss godt i mot, og ga oss i løpet av uka en trygg og grundig opplæring av stasjonsarbeidet. Det ble et lite vakum når de reiste hjem.

Igjen på øya er vi nå en ny gruppe mennesker på ni personer som skal skape en hverdag i 25 uker fremover. Ni mennesker som kommer fra forskjellige steder i landet med ulike bakgrunn og erfaringer. Det er en kontrast å gå fra jobber som rørlegger, industritekniker, styrmann, miljørådgiver, utvikler og restaurantkokk – der en har arbeidet i store skiftende arbeidsmiljø og større plasser med avstander og logistikk – til å komme på ei lita ishavsøy der en skal gjøre rutinepreget arbeid på ett og samme sted med samme gruppe folk med minst mulig organisering. Men det er trolig denne kontrasten som ligger til grunne for at vi søker oss hit- søken etter ett rolig hverdagstempo.

Mørketida er ny for mange av oss, og da er det suverent at stasjonen er så godt utstyrt med verksted, snekrebu, syrom, treningsrom, klatrevegg, og kjøkken med to førsteklasses-kokker. Da kan kreativiteten løpe løpsk!

Etter snart to uker har vi funnet oss godt til rette med daglige gjøremål og småprosjekter. Vi har til og med fått feiret 70 årsdagen til ishavskongen vår Ragnar! I år var hans 16 bursdag ute i ishavet. Han kjenner stasjonen og øya best av oss alle- og er en kjempe trygghet- så denne dagen fortjente han all heder og ære.

Legger ved noen bildeglimt av hverdagsøyeblikkene hittil:
Diverse sysler med maling av klatreveggen, sveising av traktor, pynting av juletre og pepperkakebakst. Julestemninga er på plass.

Spent gjeng som gjør seg klar for landing på øya.
Kroning av ishavskongen vår Ragnar Rex som fylte 70 år i helga.


Helt til slutt: for noen øyeblikk med skiføre og mørketidslys vi har hatt! Et slikt desemberlys som bare arktis kan gi.

Vi ønsker dere alle en fin og fredfull julehøytid. Varm hilsen fra en takknemlig gjeng på Bjørnøya.

3 tanker om “Ny vinter, ny besetning, ny hverdag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.