Velkommen 2025

Et riktig godt nyttår fra oss på Bjørnøya! 

SIGRID HAR DEKT NYTTÅRSBORDET MED HJEMMELAGET PYNT

På nyttårsaften ble det disket opp med 5-retters middag til besetninga. Tusen takk for et nydelig herremåltid, Jens! Til forrett ble det servert kamskjell og gratinert skjøkreps, hjort til hovedrett, blåmuggost med diverse tilbehør som venterett og sjokoladefondant til dessert.

METTE OG GLADE GIKK VI INN I DET NYE ÅRET

Tradisjon tro ble det skrevet og framført nyttårs-sang til våre venner på Hopen over radiosambandet. I retur fikk vi høre Hopens sang til Bjørnøya. Begge øyene kan vel si seg fornøyde med resultatet, men noe ny hit-låt blir det nok ikke. 

Ved midnatt gikk vi ut for å ønske det nye året velkommen med knallskudd og nødraketter, og formiddagen 1. januar ble årets første manuelle ballong sendt til værs. 

 

O jul med din glede

På lille julaften ble juletreet på stasjonen pyntet, og alle var enige om at det ble det fineste treet på hele Bjørnøya!

På julaften våknet alle til julestrømper på lugardørene, og spenningen var til å ta og føle på. Siden Nissen allerede hadde vært her, ville han stikke innom en gang til med gavene?

NUKA OG YETI HAR PYNTET SEG TIL JUL

Tradisjon tro ble det spist julegrøt i Hammerfesthuset på julaften. Hammerfesthuset ble bygd i 1822 og har tidligere vært regnet som det eldste bygget på Svalbard, men nå har pomorhytta i Rekvika på Spitsbergen blitt datert tilbake til midten av 1700-tallet. Forskere antar at fangststasjonen i Rekvika kan ha vært i bruk til rundt 1850 av pomorene, før den norske delen av fangststasjonen kom på plass i 1921. Det var fangstmennene Arthur Oxaas og Georg Bjørnnes som satte opp en norsk hytte midt inne i pomor-stasjonen. På tross av det så ble julegrøten spist, mandelen funnet og julen ringt inn i det som nå er det nest eldste byggverket på Svalbard. 

JULEGRØT I HAMMERFESTHUSET

Senere var det klart for kveldens høydepunkt, nemlig julemiddagen. Her på stasjonen ble det ingen uenigheter mellom Team ribbe og Team pinnekjøtt da det til middag ble servert begge deler. Takk til Sigrid for en fantastisk julemiddag!

 

Utpå kvelden fikk stasjonen enda et besøk av Nissen og Rudolf, og denne gangen hadde de med seg gaver til hele besetninga. Her var det blant annet gaver fra våre firbeinte venner som har vært redde for at vi skal fryse på beina i vinter, for i gave var det strikkede ullsokker til hele gjengen. Sammen med ullsokkene var det også ett puslespill med 3000 brikker noe som blir et fint mørketids-syssel og samarbeidsprosjekt i ukene fremover. 

 

ULLSOKKER TIL HELE BESETNINGA  

Selv om det har vært dager preget av mye vær og vind den siste uka har det fortsatt vært noen få perioder med roligere vær. Flere av besetninga har besøkt Røyvasshytta og vinterens første overnattingstur gikk til Tunheim.  

Førjulstid

En ny uke på Bjørnøya er tilbakelagt, og siden jula begynner å nærme seg med stormskritt har vi benyttet anledningen til å drive på med diverse julesyssel på stasjonen. Småkaker har blitt bakt, pepperkakehus har blitt satt opp, årets julebord har blitt avholdt og vi har hatt storfint besøk fra Longyearbyen. 18. desember ble langbordet dekket for å ta i mot folk fra Svalbard kirke, Sysselmesteren, CHC og Svalbardposten, og det ble noen hyggelige timer med lunch og allsang i stua. 

JULEBESØKET FRA LONGYEARBYEN HAR ANKOMMET BJØRNØYA

ANDAKT OG JULESANG I STUA I REGI AV PRESTEN                JULEVASKEN BLE TATT I STAMPEN 


ÅRETS PEPPERKAKE-HELIKOPTER                 TOM X2 LAGER KONFEKT   

Selv om sannsynligheten for at vi får bamsebesøk ikke er så stor, så kan det likevel hende at det kommer en langveisfra med sjøisen. Ved ferdsel utenfor stasjonsområdet må det derfor bæres våpen og skremmemiddel mot isbjørn. Det er viktig å vite hvordan skyte-våpnene fungerer, så en skytetrening ble avholdt og besetningen fikk testet rifla, signalpenn og signalpistol.

SIGRID OG TOM ERIK I AKSJON                                   

Bjørnøya er kanskje ikke kjent for å ha rikelig med snø om vinteren, men det har kommet nok til at de fleste av oss har vært ute å testet skiføret sammen med våre firbeinte venner. Nord-, midt-, og sørpunktet har blitt utforsket og Røyvasshytta og Teltvika har hatt sitt første besøk av den nye besetningen. Fullmånen har lyst opp terrenget og nordlyset har farget himmelen grønn. Vi har til og med skimtet noe tegn til dagslys i horisonten!

SKITUR TIL TELTVIKA 

YETI OG NUKA UNDER NORDLYSET 

SKITUR TIL SØRPUNKTET

Bjørnøyas biljard-turnering har blitt avholdt og etter noen runder med intens kamp fra samtlige ble det Tom som stakk av med seieren! Vi andre skal legge oss i hardtrening fram til neste biljard-turnering i 2025. 

TOPP 3 – TROND, TOM OG SIGRID

Årets korteste dag, 21. desember, ble feiret med ute-lunch bestående av bål, pølser og varm sjokolade. Klokka 10:21 «snudde» sola og besetningen på øya begynner å bli klar for å hilse på sola i starten av januar.  

SOLSNU-FEIRING 

STASJONEN UNDER NORDLYSET

Etter å ha mottatt julekort fra både Polarinstituttet, Værvarslinga og Kongen var det på sin plass at vi hadde noe å sende i retur. Miss Sophie ble byttet ut med Sigrid, hovmesteren ble byttet ut med Trond, et tigerskinn ble til et isbjørnskinn, og de avdøde gjestene fikk nytt liv. I likhet med originalen måtte også Trond snuble 11 ganger for at vi skulle få til det rette blinkskuddet.  

Og med det ønsker vi kjente og kjære en riktig god jul!


SAME PROCEDURE AS EVERY YEAR, TROND!

Ny besetning på Bjørnøya

Fire Hopen og ni Bjørnøya overvintrere gikk ombord på KV Svalbard i Longyearbyen 3. desember, og reisen mot et halvt år i isødet var i gang. Petter, Anstein, Anna og Per Øyvind ble satt i land på Hopen i en rekordfart før turen gikk videre til Bjørnøya. 6. desember ankom vinterbesetningen 2024/2025 øya, og nå etter en ukes tid har vi funnet oss godt til rette på stasjonen som skal være vårt nye hjem de neste månedene. En stor takk til Kystvakten for en hyggelig og trygg overfart! 

OVERFART MED KV SVALBARD                              HOPEN I DET FJERNE  

PETTER, PER ØYVIND, ANSTEIN OG ANNA ER KLARE FOR Å KOMME HJEM TIL HOPEN


VÅR TUR! MED GOD HJELP FRA KYSTVAKTA KOM VI OSS I LAND MED ALT AV MAT OG UTSTYR

VELKOMMEN TIL BJØRNØYA!

Sommerbesetningen tok oss godt imot, og ga oss i løpet av overlappen en trygg og grundig opplæring av stasjonsarbeidet. For oss nye her på Bjørnøya har det vært dager fylt med mange nye inntrykk og en bratt læringskurve i Synop og METAR. Er det lave åttere, eller er det lave femmere? Det er ikke lett å si, men vi håper at det blir enklere å avgjøre når lyset kommer tilbake. Selv om enkelte av oss skulle ønske at opplæringen kunne ha vart i noen dager til, så tar all ting en slutt. Etter tre dager i hyggelig samvær var det på tide at den tidligere besetningen skulle hjem å feire jul, og nå er det vi som har ansvaret for å drifte Bjørnøya Meteorologiske stasjon så godt vi kan. 

ÅSHILD SENDER OPP SIN FØRSTE VÆRBALLONG     NUKA KJENNER PÅ VÆRET    

Så langt har hverdagen bestått av eksepsjonelt god mat, strikking, trening, brettspill og turgåing i nærområdet. I tillegg har samtlige av oss brukt litt tid for å bli kjent med de to firbeinte på øya – Huskyene Yeti (4 år) og Nuka (2 år). To sjarmerende hannhunder som skal varsle i fra om isbjørn på stasjonsområdet, og ikke minst være selskap på både lange og korte turer rundt omkring på øya. 

   ISBJØRNVAKT 1 – NUKA                                            ISBJØRNVAKT 2 – YETI  

  TURMAGI TIL KAPP OLSEN, OG UTFORSKNING AV STASJONSOMRÅDET (HAMMERFESTHUSET) 

JENS BAKER LUSSEKATTER TIL BESETNINGEN

Nå skal vi starte å forberede til jul! Varm hilsen fra Tom (stedlig leder), Lars (tekniker), Åshild (met. fullmektig), Lena (radiosondeleder), Tom Erik (driftsleder), Jens (1. kokk), Sigrid (kjøkkensjef), Trond (met. konsulent) og Marte (met. fullmektig).  

MØRKETIDSLYS

Dagen da snøskuterne fant veien tilbake til øya…

Ved manskapsbytte i sommer sendt vi Hugin og Munin ned til fastlandet for en gjennomgang. For etter mange sesonger med klassisk kasko føre, og ei og anna stein flye som Bjørnøya er kjent for var det på tide. Men veker ble til måneder og skuterne stod fortsatt på fastlandet. Men så en mørk og kald november kveld skulle di i land igjen på Bjørnøya. Med godt mot og kyndig hjelp av mannskapet på KV Barentshav, la vi ut på eit mørkt hav med vår egen polacirkel båt, flåten på slep, og styrbord å babor sjøbjørn.

Her er det like før. Roger er klar med åra dersom det blir stopp.
Sjøbjørn og mannskapet fra KV Barentshav gjer seg klare for å hjelpe oss ut fra havna.
Og så dro dei ut i det mørke havet.
Men etter litt om å men, var dei tilbake i havna.
Og ein stødig vestlending gjer seg klar for å ta sjarmøretappen med å løfte dei på land att.
Og til slutt Hugin… Takk til mannskapet på KV Barentshav for god hjelp denne november kvelden..

KV Bjørnøya til Bjørnøya og hundedåp

Omsider har alle de tre skipene i Kystvakten sin nye Jan Mayen-klasse blitt sjøsatt, og hittil i sesongen har vi hatt gleden av å motta besøk fra både KV Jan Mayen og KV Bjørnøya. Selv om det alltid er stas å få besøk av Kystvakten, må man kanskje innrømme at det var ekstra kjekt med førstegangsbesøk fra en båt som er oppkalt etter selveste Bjørnøya! Noen i Kystvakta har også gjort geografileksa si sikkelig, for de tilhørende sjøbjørnene har også fått de passende navnene Tunheim og Skuld. Hvis noen lurer på om det ble litt forvirring på kaia til tider når KV Bjørnøya, Bjørnøya Met, Tunheim og Skuld skulle kalle hverandre på samband så er svaret ja…

Med seg til øya hadde KV Bjørnøya dessuten post, kokken vår og sist men ikke minst de to nye hundene til stasjonen! Tradisjonen tro ble det arrangert dåp for å ønske de firbeinte velkommen, hvor eldstemann og kjøkkensjef gjorde en fantastisk figur som Pastor Larsen.

Velkommen til Bjørnøya, Yeti og Nuka! 

Yeti, som er eldstemann på 4
Sjarmøren Nuka på 2

Ny mast med HF antenne

Høsten 2023 startet Thorbjørn og John Petter fra Site service AS arbeidet med å lage fundament og bardunerings fester til en ny mast litt sør for diesel bygget. Arbeidet skule sluttføres sommeren 2024, og i midten av august var begge tilbake, og denne gangen hadde di med seg Hans Petter i tillegg for å bistå med arbeidet, også han fra Site service AS. Arbeidet gjekk unna og litt om litt begynte di nye mastene og vise seg ute på tundraen.
Dei var en glad og trivelig arbeidsgjeng, som stod på fra tidlig til seint for å bli ferdig, litt vind å tåke stoppet ikke disse gutta..

Og så var dagen for å dra hjem kommet, turen som startet i Tromsø i midten av august, skulle vise seg og bli avslutta i Sandnessjøen. Noen såg litt lysere på dette en andre!
Det kunne jo tros alt bli en fine seilas langs kysten..

Ute arbeid på stasjonen

Sommer sesongen startet med mye tåke, og det er heller ikke uvanlig på denne tiden. Men etter hvert kom sola fram, og det ble riktigt så varmt en periode, Faktisk så varmt at det ble vist på riksdekkende fjernsyn, NRK! Og i slikt vær går jo dei fleste på tur i fri periodene. Men tid har vi mye av her på øya, så det blir god tid til å gjøre vedlikehold på stasjonen. I sommer har vi tømt noen spann med vestlandsrød. nok til å dekke to hele vegger på hovedbygget, pluss litt til. 

  1. Det bygges stilas. Oppe til høgre kan ein skimte han Geir, arbeider frå Skjåk. «Flyse ei skrå,tve skræ fårføt två-tvæ-tvau» Oversatt til bokmål. «Det var et flott stilas dere har satt opp» ↩︎
Omsider fikk vi flyttet stillaset litt østover. Denne gangen i fire seksjoner.

Renoverings arbeid på stasjonen

I vår startet arbeidet med å pusse opp andre etasjen i hovedbygget 9 bad skulle bygges, samt nytt gulv både på kjøkkenet og i isbjørngangen. I to perioder var det rundt 12 håndverkere på stasjonen, alt fra snekkere til rørleggere, mm. ja til og med en elektriker var på plass, for å bistå. Og etter fire uker kunne vi omsider flytte tilbake i hovedbygget, noen hadde bod på kontorene side i servicebygget, mens resten bodde på reserve stasjonen under arbeidet. Så det tok ikke lang tid etter at arbeiderene var dratt mot Longyearbyen før vi var flytt inn..

Sommerbåten

KV Harstad

Sesongens travleste dager er nå over, da vi nylig hadde KV Harstad på forsyningstokt. Dagen startet med lavt skydekke og regn, før det ble riktig så nydelig utover ettermiddagen. Og på under to døgn fikk vi i land alt fra dieselolje for over et år, til fersk frukt og post….mm

Dag 2 startet med blå himmel og sol, vi hadde faktisk over 18 grader pluss på et tidspunkt.
Kvelden i forveien fikk vi besøk av en fransk seilbåt, etter flere forslag om en mer egnet ankerplass med tanke på dagens oppgaver, så valgte dem allikevel å bli liggende midt i innseilinga til Herwighavna. 

På slike dager er kranen et viktig og unnværlig verktøy. I bakgrunnen skimter vi selveste Rune Nilsen med spakene, der han diskuterer returgods med kystvakten.

En sliten kjøkkensjef med ekstra lange armer denne dagen, hviler ut i den eneste stolen som ikke var dekket med såper, mopper og tørkepapir.