Besøk av fiskeforskere

I perioden 29.august – 10. september var 4 forskere fra Akvaplan-niva på Bjørnøya for å ta prøver av røye fra Ellasjøen og Laksvatn. Tidligere undersøkelser har vist at røya i Ellasjøen inneholder høye nivåer av organiske miljøgifter (f.eks. PCB, DDT, bromerte flammehemmere). I Laksvatn er miljøgiftsnivåene lave, så denne innsjøen var valgt ut som referansested (dvs. et upåvirket system).

Prøvetaking av fisk

Feltlab

Studier av andre dyr med høye nivåer av miljøgifter (f.eks. polarmåke og isbjørn) har vist at deres helse er påvirket av miljøgiftene. Fisken i Ellasjøen har vært utsatt for miljøgifter over lang tid, men det er så langt ikke gjennomført noen studier av hvilke effekter disse har på røyebestanden.

Formålet med feltarbeidet i august/september var å ta prøver av røye for å vurdere om bl.a. reproduksjonen er påvirket
. Forskerne tok prøver av blod, hjerne, nyre, lever og muskel fra 20 fisk fra hver innsjø. Fire modne hunner fra hvert vann ble i tillegg strøket, og eggene ble befruktet med sperm fra hanner fra samme vann. Eggene ble deretter fulgt fram til de første celledelingsstadiene var gjennomført.

Befruktede egg

 

Hangarlab

Eggprøvene ble analysert i hangaren på stasjonen – den største labben forskerne noen gang hadde jobbet i. Resten av prøvene er nå tilbake på fastlandet hvor de vil bli analysert de kommende månedene
. Resultatene vil bl.a. bli publisert på Framsenterets hjemmesider (www.Framsenteret.no).

Ellers vil vi bare benytte anledningen til å takke så mye for all hjelp og gjestfrihet som vi møtte hos dere! Vi hadde noe flotte dager, både i felt og på stasjonen.

Hilsen Anita, Marianne, Guttorm og Oddmund

Én tanke om “Besøk av fiskeforskere

  1. Veldig rar følelse å komme tilbake til «vår» stasjon nå i slutten av august etter å ha vært hjemme på fastlandet i knappe 3 mnd. etter ei overvintring her sist vinter. Gjensynet har vært artig og det har virkelig gitt meg en positiv opplevelse å se hvor driftig besetningen er og hva de har fått gjort ila av en relativt kort sommer.

    Vi fra Akvaplan-niva har fått den beste mottagelse og stell en kan tenke seg. Kjøkkenet har diska opp med de aller lekreste retter og vi har kunnet nyte godt av en gjestfrihet på høyde med det beste i verden. Ja jeg gjentar det gjerne; «det beste i verden», for sånn opplevdes det å komme hit.

    Ingenting er som å komme slitne med tung last fra Skutilen og kunne få tilgang til dusj. Ikke minst å få senke sitt utslitte legeme ned i stampen som Geir hadde fylt og ordna til oss og med forfriskninger på stampekanten. Da skal jeg bare si at sola skinte av hjertens lyst.

    Vi fikk traska litt rundt i nærområdet, til Laksevannet hvor vi drev og jobba, til Gravodden og Nordhavna og en dagstur til Tunheim. Den ene av oss som ennå ikke hadde bada i havet her, grep begjærlig den fantastiske og unike muligheten til et forfriskende bad i Nordishavets bølger. Og reiste hjem med diplom i sekken.

    Vi takker for et særdeles fint opphold på stasjonen og ønsker besetningen alt vel videre utover høsten og fram til skifte av kontingent.

    På vegne av Anita, Marianne, Guttorm og meg selv:

    Oddmund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.