Streik på Bjørnøya!

Så skulle det altså skje – man har opplevd streik på Bjørnøya, for første gang i moderne tid.

En vakker søndagsmorgen tidlig i mai skrider Driftsleder Rune og Tekniker Bjarne til verket – her skal vaskes og bones. Gang og bar i servicebygg, langgang og andre ting. Noe er tatt litt tidligere, men i dag skal være den store Bonedagen. Man foretar vask av tak og vegger og man tar ut de vakre Astroturfmattene for såpe- og spylebehandling. Så langt forløper ting uten nevneverdig dramatikk.

Boning av arealene oppe i servicebygget fortoner seg også uten noen form for dramatikk, og man ser seg godt fornøyd med resultatene. Det eneste skåret i gleden var ei taklampe som ikke tålte driftleder Runes nennsomme behandling med klut, og mer eller mindre gikk i oppløsning ved kontakt. Man lar seg ikke affisere av slikt på en sådan dag, og man fortsetter.

Boning av langgangen (som her går under navnet «Isbjørngangen») opp til servicebygget, krever endel forberedelser
. Siden dette er eneste innvendige ferdselsåre mellom selve stasjonen og servicebygget, kreves det noe planlegging. Hvordan skal besetninga komme seg mellom dersom behov for slikt skulle oppstå? Dette ble ivaretatt ved at man inngikk en transportavtale via Bjørnøen AS med Herwighavn og Tunheim Motorsledetransportarbeiderforbund om befraktning av personell ved hjelp av snøscooter. «Snøscooter for isbjørngang» som tiltaket ble kalt. Det er nå dramaet oppstår!

Hele Herwighavn og Tunheim Motorsledetransportarbeiderforbund blir tatt ut i streik!

Det er brudd i forhandlingene med Bjørnøen AS (etter sigende gjelder dette rett til bruk av biljardrommet på Tunheim i arbeidstida), og man står uten transportmuligheter. Ingen fra det tekniske vaskepersonalet føler at de kan begå streikebryteri – man setter arbeidernes rettigheter høyt her
. Det var da tross alt første mai nylig. En Stavangersk funksjonær fra Bjørnøen AS forsøker å ta saken i egne hender, men det blir rivd god nordnorsk kjeft i en slik grad at vedkommende ender opp som langtidssjukmeldt med store sjelelige sår.

Fortvilede som de er, ser ikke det vasketekniske personalet annen mulighet enn å gå for løsningen «apostelhester for snøscooter for isbjørngang».
En representant for det vasketekniske personalet, driftsleder Rune, sier til bjornoya.org at han er dypt fortvilet over situasjonen og at han hadde i det lengste håpet at vi kunne få til en løsning som var akseptabel for alle parter. Å be godt vante besetningsmedlemmer om å benytte apostlenes hester på UTSIDEN for å komme seg opp til servicebygget, framstår som dissonerende og kan medføre uroligheter. «Vi frykter håndgemeng», sier representanten med en trist mine over sitt skjeggete kontrafei.

En drøy time inn i stengningen kan det se ut til at man unngår hysteri og oppstandelse, men Herwighavn og Tunheim Motorsledetransportarbeiderforbund har for sikkerhets skyld plassert ut streikevakter også innendørs. Vi ble nektet å avfotografere disse.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.