Hvem, hva, hvor


Hvordan Bjørnøya fikk navnet sitt, vet nok de fleste som kjenner øyas historie

. Bjørnøya ble oppdaget av Willem Barentsz i 1596, og fikk navnet sitt etter en isbjørn som svømte i sjøen ved øya, og som mannskapet til slutt lyktes i å ta livet av.

De fleste navnene på Bjørnøya er imidlertid av langt nyere dato, men hva som har vært opphav for de drøyt tre hundre navnene man finner på Bjørnøya-kartet i dag, er ikke alltid like logisk som forklaringen på hvordan øya i seg sjøl fikk navnet sitt
. Svært mange navn skriver seg fra utforskningen av øya sist på 1800- og først på 1900-tallet. Blant annet er det mange navn som stammer fra Alfred Gabriel Nathorst og hans vitenskapelige ekspedisjon til Bjørnøya i 1898.

For dem som vil finne ut mer om opphavet til de ulike stedsnavnene på Bjørnøya og på Svalbard, anbefales boka «The Place Names of Svalbard», utgitt av Norsk Polarinstitutt. Det er også mulig å søke på polare stedsnavn på http://stadnamn.npolar.no
.

Ishavslitteratur på sitt beste! The Place Names of Svalbard er et unikt oppslagsverk for den som ønsker å finne ut mer om ulike stedsnavn både på Svalbard generelt og på Bjørnøya spesielt.


Det sist oppdaterte Bjørnøya-kartet fra Norsk Polarinstitutt, Bjørnøya, målestokk 1:50 000, er basert på flybilder tatt i august 2009, og ble utgitt i 2012
. Alle navnene på kartblad D20 finnes også i et eget navneregister med geografiske koordinater på kartet .


Den svenske polarforskeren og geologen Alfred Gabriel Nathorst (1850-1921) har gitt navn til Alfredfjellet (421 moh)

degraded by the enzyme phosphodiesterase type V (PDE V). generic viagra online for sale GMP then induces calcium to leave the corporal smooth.

. Under Nathorst sin ekspedisjon til Bjørnøya i 1898 ble det utarbeidet et kart som viser det første korrekte omriss av Bjørnøya. Også Nathorst sin familie har fått navn på Bjørnøya, blant annet Kapp Maria (datter av Nathorst), Kapp Ruth (datter), Kapp Elisabeth (datter), Kapp Harry (sønn) og Ellasjøen (kona).


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.