Fra manuell til automatisk

Værobservasjon har vært viktig for å kunne melde været så nøyaktig som mulig. I starten av meteorologisk observasjoner var dette i hovedsak et lokalt og nasjonalt anliggende og det var lite internasjonalt samarbeid. Etter hvert ble det klart at for å kunne øke kvaliteten på de lokale varslene, måtte også været som kom utenfra inkluderes. Værsystemet er globalt og noe som skjer langt unna kan påvirke været lokalt.

I dag utveksles meteorologiske observasjoner internasjonalt og dette arbeidet koordineres av Verdens meteorologiorganisasjon. Observasjonene utføres til samme tidspunkt på observasjonsstedene og kalles synoptiske observasjoner.

I tillegg til observasjonene som gjøres på bakken og til havs brukes både satellitteknologi og radiosonder for å kunne si noe om det som skjer i atmosfæren. På Bjørnøya har man sendt slike radiosonder siden slutten av 50-tallet og i fjor var første gang at dette ble gjort automatisk.

I dag finnes det fortsatt flere bemannede værstasjoner, men de siste årene har flere værstasjoner blitt automatisert da mye av observasjonen som før ble gjort manuelt er blitt erstattet av kameraer og måleinstrumenter som sender dataen direkte.
Autosonden på Bjørnøya har vært i drift gjennom hele vinteren og har vist at den klarer å sende opp ballonger i tidvis meget krevende vindforhold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.