Bursdag!

DSCN4856Vi gratulerer Beate med stor dag i går! Hun ble behørig feiret. – Fikk gaver, god mat og hadde mange gjester, – en del av dem av den prominente sorten!

DSCN4864 DSCN4868 DSCN4871

1)På menyen var det saltkjøtt og vossakorv med tilbehør. 2) Under gaveoverrekkelsen gikk det opp for Beate at det var kommet flere prominente gjester – 3) – Disse!

Skitt fiske!

2016-07-23-22h29m03

Det er en del ihuga fiskere på stasjonen. Knut-Einar er en av dem. I går landet han sesongens hittil største røye på 1,56 kg. Vi har mange vann med røye i på Bjørnøya. Fisken er generelt fredet, men vi på stasjonen har spesielt utstedt fiskekort fra Sysselmannen. Kun stangfiske er tillatt, og all fangst må registreres, veies, måles og kjønnsbestemmes, og blir innrapportert til Sysselmannen. Hodene samles inn og sendes til Sysselmannen for aldersbestemmelse. En deilig røyemiddag er nok snart i vente på stasjonen, og vi sysler også med planer om å røyke noen av dem.
Mange fiskere har erfart at været spiller inn på bettet. I natt hadde vi noe så sjeldent som tordenvær på Bjørnøya. Det skjer absolutt ikke hvert år! Torden ble hørt både på stasjonen og av fugleforskerne i Revdalen, som ropte oss opp på radio og informerte.

2016-07-23-22h29m40 2016-07-23-22h46m472016-07-24-01h55m41

  1. Fangsten. 2 All fangst blir registrert og rapportert til Sysselmannen. 3. Tordenhimmel over Bjørnøya.

Her lukter det fugl!

NP's hovedstasjon i RevdalenHver sommer er det fugleforskere i regi av Norsk Polarinstitutt (NP) i aktivitet på øya. Dette bildet er tatt i Revdalen helt sør på øya, hvor de har sin hovedbase. En kuriositet er hovedhytta i Revdalen som inntil i forfjor vinter stod ca 10 m nærmere fotografen, men ble flyttet av vinden. Den lille hytta er ny i sommer, tilsvarende gamle ble snudd opp ned samme gang, og måtte kondemneres. I tillegg er det to mindre stasjoner, en over Ellasjøen i siden av Alfredfjellet, og en på sletta ved Amfiet nordvest på øya. I Revdalen konsentrerer de seg mest om Lomvi, – ved Ellasjøen om Alkekonge, og ved Amfiet om Storjo. Imidlertid blir det også fulgt med i utviklingen av andre bestander rundt om på øya; for eksempel Lunde, Havhest, Polarmåke og Krykkje. I dette arbeidet nytter det lite å ha høydeskrekk, av de ovenfornevnte fuglene er det bare Storjoen som hekker på flatmark, ellers må en forholde seg til fjellsider, stup og bratte skrenter. (Til gjengjeld kan Storjoen noen ganger være aggressive beist, som stupbomber, og hakker folk i hodet!). Fuglene telles, ringmerkes, måles og veies, noen må også ofre noen bloddråper for prøver. Noen utstyres for noen dager med dataloggere som ved gjenfangst kan avleses, og vise hvor stort område brukes for å finne mat, noe som er aktuelt når en skal sette grenser ved for eksempel oljeaktivitet og annen virksomhet. De følger også med i bestandsutviklingen fra år til år, og ser på hekkesuksess, bestandstilbakegang eller eventuell -økning. – For noen arter er bestanden i tilbakegang, mens andre arter, som for eksempel Havsule øker.

Faste beboere i Revdalen i en liten disputt. "Loggerhylla", - en luftig arbeidsplass. Samme som forrige bilde, men viser beboerne i "blokka" bedre. Hallvard Strøm som leder NP's aktivitet på øya. Nærbilde av fugl under hylla: Lomvi (Uria aalge) i to varianter; -vanlig med helt svart hode, -Ringvi med "brille" (mest av denne på Bjørnøya), Polarlomvi (Uria lomvia) (med "melkebart") og noen Krykkjer (Rissa tridactyla). Fredrik i sving med måling og veiing av en lomviunge. Hallvard holder samme unge opp for fotografen.Ganske langt ned her ja, - i disse dager kaster ungene seg (ikke flyvedyktige) utfor for å komme ned på sjøen. Luftig arbeidsplass, ja, - Solveig skal her hente opp en ny unge.

1) Faste beboere i Revdalen i en liten disputt. 2) «Loggerhylla», – en luftig arbeidsplass. 3)  Samme som forrige bilde, men viser beboerne i «blokka» bedre. Merk strømgjerdet som holder revene unna. 4) Hallvard Strøm som leder NP’s aktivitet på øya. 5) Nærbilde av fugl under hylla: Lomvi (Uria aalge) i to varianter; -vanlig med helt svart hode, -Ringvi med «brille» (mest av denne på Bjørnøya), Polarlomvi (Uria lomvia) (med «melkebart») og noen Krykkjer (Rissa tridactyla). 6) Fredrik i sving med måling og veiing av en lomviunge. 7) Hallvard holder samme unge opp for fotografen. 8) Ganske langt ned her, ja! – i disse dager kaster ungene seg (ikke flyvedyktige) utfor for å komme ned på sjøen. 9) Luftig arbeidsplass, ja! – Solveig skal her hente opp en ny unge for undersøkelse.

19 i stil! (Må ha litt å gå på)

Tomas slipper ballong!

I dag blåste det sørlig stiv kuling da Tomas skulle slippe ballongen, og vi antok det kunne bli et spektakulært slipp. Men han leverte et stilrent ballongslipp (i shorts) og ballongen tok av helt uten problemer. Høyt gikk den og, – helt til 31862 m som er hittil sesongbeste. Klikk på lenken over for å spille av filmsnutt.

– Og forresten, i går var det varmt her, – også bestenotering denne sesongen med 15.2 °C!

15.2 °C på Bjørnøya!

Bursdagsfeiring i lange ban(an)er!

DSCN4654Nå har vi feiret bursdag 2 dager til ende på Bjørnøya! Onsdag var Vidar først ute, og på torsdag var det Stine sin tur. Det vanket gaver, og middagsmat etter bursdagsbarnas ønsker. Over et eksempel på en av gavene, – neida, det er ingen ting i veien med kreativiteten her på holmen vår!: Dette er en skjeggtrimmer Vidar fikk, – for skånsom barbering etter Kaptein Svartskjeggmetoden! (Noen mente visst at Vidars mer nymotens metode med tennvæske var for drøy).

 Mads presenterer presanger Det er vel ingen hemmelighet at Vidar samler Underbergkorker (!), her får han en praktisk beholder Vidars middagsønske var stekt Piggvar med mye godt tilbehør, - kaka var "Verdens Beste". Formidabelt godt! Stine fikk også presanger, - her invitasjon til spaopphold.  - Og siden hun elsker krydder og bananer, fikk hun denne utrolig praktiske banan- og gastromatholderen! Stine hadde et noe mer beskjedent middagsønske enn Vidar, men pølsene var gode de, og Kristoffer hadde også tryllet fram stekt andebryst på blomkålpuré til forrett!

1) Mads presenterer presanger. 2) Det er vel ingen hemmelighet at Vidar samler Underbergkorker (!), her får han en praktisk beholder. 3) Vidars middagsønske var stekt Piggvar med mye godt tilbehør, – kaka var «Verdens Beste». Formidabelt godt! 4) Stine fikk også presanger, – her invitasjon til spaopphold. 5) – Og siden hun elsker krydder og bananer, fikk hun denne utrolig praktiske banan- og gastromatholderen! 6) Stine hadde et noe mer beskjedent middagsønske enn Vidar, men pølsene var gode de, og Kristoffer hadde også tryllet fram stekt andebryst på blomkålpuré til forrett!