Sommerbåten

DSCN070121-22 august hadde vi besøk av sommerbåten, som hadde med folk som skulle gjøre jobber her på øya, noe gods, og ikke minst diesel og helikopterdrivstoff til tankanleggene våre. Etter endt tankfyllingsoppdrag dro båten videre til Hopen og gjentok prosessen der. Noen av gjestene ble med videre til Hopen, andre ble igjen her for å bli plukket opp senere.

DSCN0702 DSCN0704 DSCN0711 DSCN0720 DSCN0721 DSCN0730 DSCN3613 DSCN3614 DSCN3616

Røyefiske og hjemmerøykt fisk.

DSCN0692Vi som er «fastboende» har eget utstedt fiskekort fra Sysselmannen til vannene rundt om på øya, og det noen av oss har benyttet seg flittig av dette i sommer. Tone har rekorden hittil i sommer med en røye på 1,7 kg.
Vi har ved flere andledninger fått servert stekt ishavsrøye til middag som har smakt fortreffelig. Inge fant også på at han ville prøve å røyke fisken, og satte i gang borte i hangaren. Resultatet ble også her utmerket, og fisken ble ved anledning servert sammen med rakfisk og andre godsaker i forbindelse med besøk av sommerbåten, så gjester også fikk smake på produktet.

DSCN3445 DSCN3453 DSCN3518 DSCN3519 DSCN3569 DSCN3581

Navnekonkurranse og en noe sær førstepremie.

DSCN2922 DSCN3544

Tidligere i sommer fikk vi ny stasjonsbåt, – en Polarcirkel mod. 480 Work. Men navn manglet den, og det ble utlyst navnekonkurranse arrangert av Tone og Lisanne, som lovet flott premie til vinneren.  Det ble satt opp forslagskasse, og navneforslagene strømmet inn. Det er ikke å legge skjul på at noen var ivrigere enn andre, og mange av forslagene var ganske så fantasifulle.
Da fristen gikk ut, ble forslagene tatt opp til avstemning der de 10 beste skulle plukkes ut til en endelig valgrunde. Før siste avstemning ble det bedrevet valgkampanje med alle behørige ingredienser, – også svertekampanje. – For eksempel ble Inges egentlig flotte forslag om «Havhesten» sterkt kritisert fordi hester og båter ikke hører sammen, og blir sett på som fy-fy i maritimt miljø.

DSCN3400 DSCN3404 DSCN3406

– Og Vidars forslag «Tåkefyrsten» gikk av med seieren. – Tåkefyrsten var tilnavnet til den noe eksentriske tyske journalisten Theodor Lerner som i 1898-99 anla okkupasjonskrav på store deler av øya. Han markerte b.l.a. okkupasjonen med å trekke 48 km galvanisert ståltråd rundt på øya, og bygde også en vei, som forøvrig ender i løse lufta på brinken over Sørhamna.

1. premien lot imidlertid vente på seg, men en dag fikk Vidar beskjed om å møte i Hangaren, hvor en 3 meter høy værbøye ventet på han! Bøya var attpåtil blitt dekorert.
Historien bak bøya er for tiden et av Vidars prosjekter. Men kort fortalt var den drivende bøya satt ut 3 ganger i perioden 2000-2004. I 2006 sluknet den like sør for Bjørnøya, og ble oppdaget av Vidar og Ingar sommeren 2014 lengst vest i Kobbebukta, der sjøen hadde slengt den godt opp i en steinrøys. En gjeng på fisketur fant i sommer på å taue den inn til stasjonen, og så etter mye hemmelighetskremmeri ble den overrakt ved denne anledningen.

DSCN0640 DSCN0642 DSCN3636

Bredbånd på Bjørnøya!

DSCN3629Det har vært litt stille på hjemmesidefronten herifra nå en stund. – Flere grunner til det, – august og fram til nå er en travel tid, og jobb, turvirksomhet og andre aktiviteter har hemmet bloggingen. En annen grunn er at nettet her oppe normalt er fryktelig tregt, og det kan fort bli et ork å vente å vente på at ting skal lastes opp og ned. I går skjedde det imidlertid en revollusjon her oppe, og den har vi ventet på en god stund nå. Vi har montert en ny parabol på veggen, fått tunet inn signal, og har nå datalinje med nesten samme fart som hjemme!

Her er noen utdrag av noen linjer som tekniker Torstein har sendt våre «foresatte» på land:

Da har vi fått satelittlinken til å fungere. Vi har brukt mange timer og flere dager tilsammen for å få dette opp å gå.
Derfor var det veldig tilfredstillende for oss å få vedlagte resultat på hastighetsmåling i går.
Hastighetsmålingen viser 20Megabit/s nedlasting og 4,6Mbit/s opplasting. Noe som tilsvarer 20000Kbit/s ned og 4600Kbit/s opp.
Den gamle linja har 400Kbit/s. Det vil si 50 ganger raskere internett i praksis!

Vi har trekt coax-kabel fra parabolen inn til tørrvarelageret i FM-radio/kabelTV-racket. Derifra har vi strekt en cat 5 datakabel inn til radiorommet. Derifra har jeg nå koblet over hele velferdsnettet på den nye linja. Har endret IP-adressene på skriverne slik at de fungerer med det nye oppsettet.
Jeg har installert en trådløs router på datarommet med signalstyrke 20% (slik at ikke hele stasjonen blir en trådløs sone). Vi har nå trådløst nett på radiorommet og datarommet.
Alt av tjenester som nettbank, youtube osv fungerer nå veldig godt. Folk har hatt videotelefonsamtale med familiemedlemmer, og det er nå også endelig mulig å streame premier league-kamper her på Bjørnøya.

Nå er tregt nett ingen unnskyldning for ikke å lage hjemmeside, – vi lover å komme med en oppsummering ganske snart!

DSCN3630 DSCN3633 DSCN3634 Finn ParabolDSCN3751 Hastighetsmåling Bjørnøya