Noen leker seg visst med tåkebryteren!

– for i de siste par ukene har det vært mye av det slaget. Tåka har kommet og gått hele tida, som det ofte når sommerhøytrykkene ligger sør for oss, og dere nede i «syden» koser dere i sommerværet. Tåka har lagt en liten demper på turaktiviteten, og periodevis har det vært roligere perioder nede i havna også, med færre besøk. Vi vet mange har dratt forbi, – både store cruiseskip (b.l.a. Costa Pacifica – søsterskipet til Costa Concordia), og mindre båter, men vi har bare ikke sett dem på grunn av tåka! Men noen ganger dukker det fortsatt opp besøk, av og til flere på en gang, og innimellom tåkebankene ser vi her på stasjonen også vårt snitt til å bedrive litt uteaktiviteter utenom jobben. En slik dag nokså utenom det vanlige var søndag 27. juli. På formiddagen kom to seilbåter fra stiftelsen Veien Ut, samtidig kom kystvaktas KV Sortland, på kvelden hadde vi torskemassakre (!), og til slutt kom den flotte skuta Prolific og la seg til ro for natten. En del av de ombord der kom også oppom og fikk en nattakaffikopp!

DSCN1312DCIM100GOPRO  DSCN1315 DSCN1317 DSCN1326 DSCN1322 DSCN1334 DSCN1335 DSCN1336 DCIM100GOPRO DSCN1342 DSCN1355

Øverst fra v.: 1) Plutselig trafikk, to seilere og ett kystvaktskip på vei inn. 2) De to seilbåtene fra «Veien ut» legger til ved kaia. 3) Plutselig var det folksomt på Gravodden, – både veien ut-gjengen og noen av våre som var ute og luftet hunder. 4) – Og så ble det folksomt i salongen også, – det var mange ombord på KV Sortland som ikke hadde vært her før. 5) Som vanlig kom og gikk tåka, – her et noe spesielt bilde av KV Sortland 6) Vi var nede og beundret de flotte båtene til Veien Ut – stiftelsen. 7) Så fant Steinar, Arne og Vidar ut at de ville prøve fiskelykka, – og for en fangst det ble! 3 og 4 torsk i slengen var i grunnen regelen. 8) Arne mente han hadde fått nok! 9) Her er vi tilbake ved kaia med last nr. 2. 10) Ingar og Hans Petter drev fiskemottak og filéterte på harde livet. I bakgrunnen hadde måkene party. 11) Blandt de mer celebre gjestene i måkepartyet var denne Sabinemåka (Nei, vi kunne dessverre ikke tyde hva som stod på ringen) 12) Prolific ute på «reden».

Det er deilig å være dansk på Bjørnøya (men det har de visst ikke skjønt)!

– for ellers hadde den nordiske buketten vært komplett! Vi har en god stund hatt islandske fugleteforskere her på øya, men nå har vi hatt besøk av både «søta bror» og en med «sisu», så hvor bliver danskerne af? I midten av måneden kom tre vitenskapshistorikere og en kunstner i land på øya med KV Harstad. Historikerne skulle dokumentere steder som ble besøkt av vitenskapelige ekspedisjoner på 1800-tallet. Kunstneren hadde fått av oppdrag av «kunst i det Offentlige Rom (KORO) å utsmykke et nytt teknologifaglig bygg ved Universitetet i Tromsø.  Det var en historiker fra Universitetet i Tromsø, en fra Helsingfors universitet og en fra Lunds universitet. For sistenvnte, – David Dunér var det nok spesielt artig å komme til Kapp Dunér – Bjørnøyas vestligste punkt, som er oppkalt etter hans slektning – den svenske astronomen og fysikeren Nils Christofer Dunér (1839-1914). Etter to lengre turer rundt omkring på hele øya, der de lånte hyttene våre, reiste de igjen med KV Harstad den 24. juli. Tross tåke og fuktig vær, var de godt fornøyd med oppholdet og utbyttet av ekspedisjonen.

DSCN1227 DSCN1270 DSCN1306

1) Nå skal det bli godt med en dusj og å slappe av litt!, – «mellomlanding» på Stasjonen etter en tur helt sør på øya. 2) Klar for avreise, fra v. Epen S. Eide (kunstneren),  Per P. Aspaas (UiT), David Dunér (Lund) og Päivi M. Pihlaja (Helsingfors). 3) En frisk utreise med sjøbjørnen. Ps. de skulle hente den ene islendingen fra Amfiet også, men på grunn av vind og sjø som var verre der, måtte de vente mens han gikk over til denne siden.

Tomas på tur (II)

Tomas hadde sin andre langtur nå i midten av juli. Her var ruten bort til Teltvika, og derfra videre innom de fleste kappene nedover vestkysten til Alfredfjellet. Han stoppet først ved Skutilen etter ca 12 timers marsj, og gikk hjem etter en overnatting der. Laban var med, – han sov i to dager etterpå!

snyta amfiet teltvika IMG_2647 kapp_elisabeth alfred_hamberg IMG_2675 holmengrå motkapphanna IMG_2718 IMG_2720 IMG_2727 ved kapp ruth kvalkjeften elvafra djupvatnet kappmaria frakappmaria IMG_2778 benda ved_benda kapp_kåre over kapp kåre med urd i bakgrunnen fossåa ellasjøen2 ellajøen3 alfred1 alfred2 nps_camp ved ellasjøen skutilen labanerrøtt

Øverst fra v.: 1) Båtvrak fra 1998 (Kubanski Rubak) ved Snyta 2) Amfiet. 3) Teltvika 4) Må man, så må man, – selv i en eng av Rosenrot! 5) Kapp Elisabeth fra Kapp Ågot 6) Målet for turen – Alfredfjellet (t.v.) med Hambergfjellet bak 7) Kort pause ved Knorten 8) Ved Holmengrå. 9) Utsikt mot Kapp Hanna 10) Fint i fjæra 11) KV Harstad dukket opp i det fjerne. 12) Fortsatt fint i fjæra. 13) Elva like før Kapp Ruth 14) Steggholmane og Kvalkjeften 15) Elva fra Djupvatnet, – vanskelig å krysse 16) Ved Kapp Maria 17) Utsikt sørover fra Kapp Maria. 18) Fjellsmelle (Silene acaulis) 19) Elva Benda 20) Nordover fra utløpet av Benda 21) Litt skummelt ute på kanten av Kapp Kåre 22) Ovenfor Kapp Kåre med utsikt mot Urd. 23) Nederst i Fossåa 24) Stigning opp mot Alfredfjellet påbegynt, utsikt mot Ellasjøen 25) Litt lenger opp, – mot Ellasjøen 26) Utsikt mot Ellasjøen fra toppen av Alfredfjellet. 27) To fornøyde tindebestigere på toppen av Alfredfjellet, klokka 0030, tirsdag 15/7. 28) Snart på Skutilen, utsikt mot NP’s stasjon ved Ellasjøen 29)  Framme på Skutilen 30) På hjemtur, Laban tar en siesta ved sørenden av Hausvatnet.

Tomas på tur (I)

Det er flere ivrige turgåere her, men det er vel ikke til å stikke under en stol at Tomas kanskje er den ivrigste-, i allefall når det kommer til langturer. Tomas har hittil vært på to slike turer, – her noen glimt fra den første, – i slutten av juni. Da hadde han selskap av Nanuk, og gikk til Sagatun via Tunheim i første etappe. Deretter gikk turen til Russehamna med en avstikker opp på Skuld, og til slutt hjem via en overnatting på Røyvasshytta.

IMG_2505 IMG_2512 IMG_2524 IMG_2528 IMG_2537 tunheim1jutulsetet IMG_2553 IMG_2548 IMG_2573 IMG_2603 IMG_2620 røyvatnet IMG_2629 IMG_2535

Øverst fra venstre: 1) Bjørnehiet på Tunheim. 2) Tunheim 3) Rester av gruvevogner på Tunheim. 4) Her har det vært fest! -Tunheim. 5) Et av de gamle lokomotivene på Tunheim 6) Rester av utskipningsrampen ved Tunheim 7) På vei oppover Jutulsetet 8) Utsikt fra et stykke opp på Skuld. Lavt skydekke hindret adgang til flere topper. 9) Nanuk poserer utenfor Sagatun på Rifleodden (ved Kapp Levin). 10) Russehamna 11) Kvalrossbukta og Sørhamna 12) Den gamle blygruva nord for Antarcticberget 13) Røyvatnet 14) Røyvasshytta 15) Kan vi gå hjem nå?

Glimt fra uke 28-29, sommer på Bjørnøya!

Sommeren er her for fullt, det er tid for uteaktiviteter av ymse slag. Vi har også (som vanlig hatt besøk av en del båter. Kan kanskje spesielt nevne den spanske yachten «Sterna» (Ternen) som hadde med seg filmteam for å lage et TV-innslag om oss. Her et lite knippe av med glimt fra de siste to ukene.

DSCN0929 DSCN0999 DSCN0995 DSCN0946 DSCN0944 DSCN0964DSCN0979 DSCN0940 DSCN0917 DSCN1128DSCN1033DSCN1040 DSCN1068 DSCN1078 DSCN1080

Øverst fra venstre: 1) Vidar og Tomas demonterer Meteorradaren fra Universitetet i Tromsø, som ikke hadde fungert på en god stund, og blitt besluttet å sende på land. 2) Hans Petter og Tomas pakker meteorradardatautstyret for nedsending med sommerbåten. 3) En skittjobb! Flere, – med Ingar som bas, er for tiden i sving med å reparere kloakkrenna fra reservestasjonen som hadde frosset og blitt lekk. 4) Den flotte yachten Sterna fra Barcelona ankret opp ute på «reden». 5) Skipperen på Sterna får vær-briefing. 6) Nyoverhalt helikopter på vei til Longyearbyen mellomlandet for å få drivstoff. 7) Torsdag 10. var det godt og varmt her! 8) Fine detaljer i bakkenivå! 9) Hr. Stappmett på jakt etter hundemat. 10) Herr og fru Stappmett har dessverre spist mange ærfuglunger. Her en gjeng med «tanter» på vei for å hjelpe en kollega som ennå ruger. 11) Ingar og Steinar fikk noen fine røyer en kveld. Den største veide 1,6 kg. Ps. Det er kun vi «fastboende» som kan få fiskekort her. 12) Vidar ble inspirert av fiskerne, – dog null napp, men fin telttur til Hausvatnet. 13)  KV Harstad kom på besøk og lagde «vannfyrverkeri». 14) Kv Harstad hadde med seg stillaser og annet utstyr til byggingen her oppe, og vi måtte ut med båt og flåte for å hente sakene. 15) «Nordflåten»

Frysa er atter kald!

Etter vinterens fryseaggregatsammenbrudd har vi måtte greie oss med vanlige frysebokser her på stasjonen. – Ikke at vi ved middagsbordet har merket noen forskjell, – kokkene våre har alltid greid å holde høy standard, men for dem har det selvsagt vært noe mer kummerlige- og mindre oversiktlige arbeidsforhold. Med et oppegående fryserom har de også muligheten for å ha et større utvalg av råvarer å velge i, så å få fryserommet i gang igjen har vært etterlengtet. Det nye aggregatet som kom opp var av en annen type enn det gamle, og måtte av den grunn ha en annen plassering, – hvor, har vært et tema for diskusjon, men til slutt ble det besluttet å lage hull i veggen fra vaskerommet og montere det der. På mandag var alt ferdig montert og fryserommet nyvasket, så på tirsdag var en fornøyd Hilde i gang med innflyttingen!

DSCN0915 DSCN0968 DSCN0973 DSCN1098 DSCN1132 DSCN1155

Øverst fra venstre: 1) Steinar lager hull i veggen, – heldigvis var det leca-vegg, og ingen armert betong! 2) Det nye aggregatet er trillet inn på vaskerommet. 3) Steinar gjør siste finpuss på monteringen. 4) Vidar var tidlig ute med å kapre plass inne på frysa!  Kald-delen av aggregatet sees i bakgrunnen. 5) En fornøyd Hilde flytter varer fra fryseboksene. 6) Frysa pr. i dag, – litt slunkent i hyllene ennå, men bare vent til sommerbåten har vært her!

Vi gratulerer!

I går var det atter bursdagsfeiring på stasjonen. Det var Hans Petter som hadde en «halvrund dag». Selvvalgt meny – hvalbiff (marinert i b.l.a. bringebæreddik), og karamellpudding til dessert. Senere på kvelden vanket det som vanlig  kake, gave, kaffe m.m. – En trivelig aften!

DSCN1104 DSCN1114 DSCN1116

Bjørnøen Marina og Dronning Sonja

Den siste uka (spesielt på torsdag) har det vært mange besøk av seilbåter her (+ et par cruisebåter). Seilbåtene har variert i størrelse og nasjonalitet. De fleste tar kontakt eller kommer innom stasjonen. Men andre har bare ankret for natten, og så tuslet videre neste morgen uten å gå i land, – for eksempel danske Glooscap. I et annet tilfelle var det motsatt, – noen franskmenn virret plutselig rundt her, uten at vi så noe til båten! – Nåja, de fikk hverken kaffe eller froskelår her i går’n! Andre badet og fikk diplom, og noen fikk resultatservice for fotball-VM på kanal 12. Fredag var seilbåten Meridian med gamle kjenninger innom: Skipper var Oddmund Isaksen som sist var her som sondesjef en periode i fjor sommer, samt hans søster, bror og sønn. De spiste selvsagt middag med oss. De hadde forresten med seg nydelige reker til oss, som ble fortært nå i helga, – det var nok til både rekeaften på lørdag og brunsj på søndag. Av cruisebåter har vi hatt besøk av M/V Silver Explorer (se innlegg 12. juni), samt M/V Seabourn legend. Vi fikk også innimellom feiret Dronning Sonjas bursdag, – i det hele tatt – det skjer mye på denne lille «øde øya» vår, for tiden.

DSCN0769DSCN0866DSCN0872DSCN0883DSCN0882DSCN0886DSCN0889DSCN0895DSC_6179P1030919P1030902P1030898DSCN0890P1030917P1030921

Øverst fra venstre: 1) Seibåten Fulmar kom innom på retur fra Spitsbergen, – de besøkte oss også på vei opp (se innlegg 12. juni). Noe bytte i mannskap, men fortsatt skipper og en til (begge Tryslinger) av dem som var med oppover.  2) Danske Glooscap som kom en natt og dro utpå dagen (torsdag 3.) 3) Seilbåten Ida, innom og fikk en kaffikopp. 4) Den nederlandske seilbåten Anne-Margaretha dukket opp på torsdag 3. 5) Gjengen fra Anne-Margaretha innom for en prat. 6) – Og tre modige fikk seg badediplom 7) Tysk seilbåt (Patricia ?) lå i Nordhavna og fikk fotballoppdatering på radio. (Stor jubel da Tyskland slo Frankrike 1-0) 8) Oddmund Isaksens «Meridian» ankommer 9) Oddmund, Finn, Ann-Eva og Robert Isaksen 10) Ann-Eva og Finn kommer med reker 11M/V Seabourn Legend 12) Post-stempel i passet er populært! – Rart ikke Inger fikk senebetennelse! 13) Hilde baker Marsipankake til ære for Dronning Sonja 14) – og Ingar heiser flagget. 15) Kaka var både flott og kjempegod!

Trafikkøkning på Isbjørngangen highway

DSCN0858

Hittil har fartsbøller som han over dominert isbjørnbgangen. – opptil 3 slike er mulig på en gang, og fotgjengerne kikker forskremt rundt svingen nederst i gangen, – med god grunn! Sikringstiltak som speil, trafikklys og lignende vurderes, men det er uvisst om- og når dette kommer på plass. Nå er det imidlertid kommet enda en aktør på banen: For en stund siden luftet Hilde en idé for våre foresatte i Tromsø via e-post, – om en større doning for varetransport. Hun fikk aldri noe svar, – før en mystisk pakke dukket opp med KV Barentshav på tirsdag. Onsdag morgen begynte Steinar og Vidar monteringen av vidunderet. – Det kunne ha gått riktig galt, da styrestagene ble montert en smule feil, slik at venstredreining av styret førte til høyresving og omvendt (det var dette med bruksanvisninger da), men feilen ble fort rettet, og nå er kjøretøyet i drift.

DSCN0852 DSCN0855 DSCN0863

1) Hmm…. 2) Nesten ferdig, – trodde vi, – vi hadde visst bare glemt å krysse styrestagene. 3) Hilde tester tungtransporteren, – litt forsiktig i begynnelsen, men ikke for så lenge……