Hurra for Vidar

Den 29 juni feiret vi Vidar sin bursdag, som seg hør og bør fikk bursdagsbarnet velge meny for dagen. Dagen startet med ballongslipp i ruskete vær, men det gikk helt fint:) Til middag ble det servert nydelig Hvalbiff og Pannacotta til dessert. Senere på kvelden ble det bursdagsang, gave og Verdens Beste kake. Steinar tro til med servering til hedersgjesten og Finn fikk æren av å overekke gaven fra besetningen.  En hyggelig feiring med mye latter og glede:) Vi på stasjonen gratulerer nok en gang…hurra!

Vidar slipper dagens værballongvidar middagVerdens beste er servertvidar servert vidar gavevidar gjester

 

METAR og TAF for Bjørnøya

En (om enn noe forsinket) nyhet fra Bjørnøya er at det fra i vår har blitt utstedt timesvise METAR (MÉTéorologie Aviation Regulière) døgnet rundt fra Bjørnøya. Dette er en standardisert form for værrapport/observasjon som brukes i forbindelse med luftfart. Tidligere har det blitt sendt slike 3-4 slike om dagen fra Bjørnøya, mest for treningas skyld, og så regulære hver time evt. halvtime i forbindelse med forventede anløp av helikopter. På grunn av økt aktivitet av helikoptertrafikk i forbindelse med olje- og gassleting og -utvinning i nordområdene var det så ønske om slike observasjoner hver time. Det var også ønske om at Vervarslinga for Nord-Norge skulle utstede såkalte TAF‘er (Terminal Aerodrome Forecast) – korte værvarsler i samme standardiserte form for Bjørnøya. Etter en opptreningsfase for oss som observerer, ble det bestemt å starte slike fra og med mandag 23. juni. Dette ble gjort, og under ser vi historiens første TAF laget i Tromsø for Bjørnøya, sammen med en METAR fra oss.

Skjermbilde

Noen fine dager i mot slutten av juni

De siste dagene har vært preget av mye fint vær, lite vind og stigende temperatur. – I dag har vi vært helt oppe i 6,8 °C. Dette har medført at fritida har vært ivrig benyttet til turer rundt om i nærområdene, og en lengre båttur. Her noen inntrykk fra disse fine dagene. De store fiskevanna er forresten ennå ikke helt isfrie, men vi har brukt våre nyutstedte fiskekort etter beste evne i småvann – uten resultat.

DSCN0407 DSCN0420 DSCN0437 DSCN0459 DSCN0467 DSCN0493 DSCN0496 DSCN0508 DSCN0524 DSCN0528DSCN0553DSCN0557

DSCN0551

DSCN0561

DSCN0568 DSCN0575 DSCN0593 DSCN0598 DSCN0614 DSCN0619 DSCN0643 DSCN0644 DSCN0648 DSCN0657 DSCN0667DSCN0669DSCN0672DSCN0681DSCN0693

Øverst fra v.: 1) Hans Petter krysser Lakselva, fortsatt noen bra snøfonner igjen. 2) Vidar ved Steinhytta. 3) Nye revespor i Kobbebukta. 4) Utsikt i mot stasjonen fra Nordhamna 5) Lundefuglkoloni i Nordhamna. 6) På tur nedover østkysten i Ulka, – Ingar fotograferer heftig. 7) Det gamle utskipningsstedet for kull ved Tunheim 8) Tunheim 9) Misery, Kapp Levin og Rifleodden med «Sagatun» 10) Mektig fjellvegg under Verdande 11) Utsikt mot Norskehamna og Kvalrossbukta 12) To glade turister – Vidar og Steinar i Russehamna 13) Panorama – Russehamna. 14) Panorama – Russehamna. 15) Kapp Forsberg og Måkestauren 16) Tett på den Engelske Staur. 17) Hull i fjellet nær Lundenæringane. 18) Utenfor Herwighamna ble det foreslått å «lette noen torsk», – kassa ble fort full (av sløyet fisk). 19) Vi prøvde fiskelykka i «Skaftet» og «Sekken», – her er Ingar i gang, – vi vet fortsatt ikke om det er fisk i disse vanna. 20) Fargerike Polarsvømmesniper virret rundt i «Sekken». 21) Vakker fjellvegg under brinken vest i Kobbebukta. 22) Kobbebukta. 23) Skummel brink i Kobbebukta. 24) Mange fossiler å se i Kobbebukta. – Nei, det er nok ikke en rotte! 25) Fortsatt is og issørpe sørover i Hausvatnet, – men det nærmer seg! 26) Kortnebbgåsreir ved Hausvatnet 27) Ingar og Kristoffer ved kullgruve-prøvedrift-innslagene sør for Stasjonen. 28) Vidar og Kristoffer ved Junkervraket like sør for stasjonen. 29) Hjemme igjen, – vi berger oss for skjørbuken! – Her vokser både fjellsyre og skjørbuksurt ved trappa.

Kvirrevitt!

I sommer der det som vanlig masse aktivitet rundt om på øya med ornitologer ute i felt, som driver de årlige undersøkelsene med kartlegging av hekking-, telling- og merking av sjøfugl. Regien er det Norsk Polarinstitutt (NP) som har med tilsammen 13 personer i sving i fra begynnelsen av juni til ca. 10 august. I tillegg har det vært to polske forskere en ti-dagers periode nå i juni i Teltvika. Hovedbasen for NP er som før i Revdalen, ellers er det også feltbaser ved Ellasjøen og Flakmyrvatna/Amfiet. Det er ikke mye vi ser til disse forskerne her på stasjonen, men en sjelden gang kommer noen innom, og andre ganger treffer vi dem ute i terrenget. Ellers kvitrer vi litt med dem på radioen, og formidler blant annet værmeldinger. Vi kommer tilbake med flere observasjoner senere.

DSCN0514 DSCN0515 DSCN0666

1) På en båttur i forgårs traff vi på disse trekkfuglene fra sør (vanligvis tilhold i Revdalen) på vei opp langs østkysten av øya med Teltvika i nordvest som mål. 2) De hadde valgt seg naturskjønne omgivelser ved Fugleodden som mellomlandingsplass. 3) En av dem ble igjen i nordvest, men på vei sørover igjen i går stakk de to andre – Solveig og Hallvard, innom for en kopp kaffe. (Til høyre i bildet en stamfugl).

Sysselmannstokt til Bjørnøya

Tirsdag 24 juni ankret Sysselmannsbåten Tyr opp utenfor stasjonen. I land kom 7 personer fra Sysselmannskontoret. Oppdragene var mange i dagene fram til og med i dag: Blant annet inspeksjon av avfallshåndtering, drivstofflagre, se på bygging av nytt helikoperfuelanlegg, inspeksjon av gamle bygninger, oppmåling av hyttelokalitetene våre, overvåking av gamle graver og andre kulturminner, tilsyn med forskere som jobber ute i felten, observasjoner av den fraværende Islomen ved Laksvannet og andre interessante dyre- og fuglelokaliteter, samt forsøk på henting av innsamlet avfall på strender; – i det hele tatt et tettpakket program.

DSCN0412 DSCN0416 DSCN0418 DSCN0474 DSCN0674 DSCN0705

Fra øverst t.v.: 1) Tyr ankret opp utenfor Gravodden. 2) Kulturminnekartlegging i Nordhamna, – gamle hustufter og graver. 3) – Samme sted. 4) En arkeolog på befaring på Gravodden. 5) Eeerkki og Aki er inspirert!, – her leter de etter kull. 6) En stk. blid fagansvarlig natur og en ditto fagansvarlig forurensing, dukket opp på stasjonen i dag og fikk kaffe og kake, mens de ventet på henting for retur til Longyearbyen.

St. Hans

På grunn av travelt program, ble vi enige om å dele opp St.Hansfeiringa litt. Kvelden ble markert med god mat, – nåja, det er den jo forresten hele tida her, men kanskje litt ekstra god-, og så var bordene dekket litt ekstra pent også. Bål og sånn tar vi ved en litt seinere anledning, men vi satt da og skravlet, og koste oss med litt godt i glasset utover kvelden også, så det ble en trivelig kveld. Det eneste som egentlig manglet var altså bålet, som ble byttet ut med stearinlys for anledningen!

DSCN0391 P1030788 P1030791

1) Kristoffer disker opp med godsaker. 2) Vidar er som vanlig tidlig ute i matkøen. 3) Namm! Supermør lammeskank med deilig tilbehør.

 

—– blant annet flygende gravemaskiner!

Air Lifts Obelix kom som tidligere nevnt fra Hopen om kvelden torsdag 19 juni. Fraktebåten Green Frost kom til øya neste dag. Imidlertid hadde vi et seiglivet lavtrykk aust for oss og et høytrykk vest for oss som satte opp nordlig kuling. Dette gjorde kranoperasjon ombord i båten-, og løfting med helikopter risikabelt i noen dager,så båten gikk til sørsiden av øya for å legge seg i le til vind og sjø roet seg. Om morgenen søndag 22 kom lossingen imidlertid i gang, og 25 løft ble foretatt. Værforholdene ble da igjen noe forverret, og resten av operasjonen ble utført i løpet av mandag. I alt ble det foretatt ca 100 løft av ymse gods fra båten. På søndag kunne også byggegjengens «bas», og sistemann fra Air Lift også komme i land etter å ha vært ombord og jobbet med stropping. Om kvelden på mandag var det så farvel til Green Frost og Obelix m/bestning. Obelix er nå i gang med nye oppdrag, – nå et sted i Nordsjøen, men vi venter å hilse på den igjen senere i sommer.

DSCN0349 DSCN0369 DSCN0361 DSCN0386 DSCN0364 DSCN0385 P1030763 DSCN0400 DSCN0378 DSCN0382 DSCN0478 DSCN0477 DSCN0387 DSCN0395 DSCN0398

Øverst fra vestre: 1) I gang med første løft, – takstoler til det nye drivstoffhuset. 2) – og så suser Obelix avgårde for å hente ny last. 3) Der kommer det jammen en gravemaskin flygende! 4) Senkingen av lasten overvåkes nøye fra cockpit. 5) Gravemaskin inn for landing! 6) Obelix må ha mat! – De hadde medbrakt niste: Jet-A1! 7) Her flys det i land isolasjon til gulvet i det nye huset. 8) – Etterhvert en formidabel stabel inne i «hangaren». 9) Sement og Leca lett-klinker (til fyllingsmasse under gulvet) flys inn i såkalte «bigbags». 10) «Bigbag» inn for landing.11) Etter hvert ganske mange «bigbags»! 12) Reisverk, takplater, lecablokker etc. 13) Operasjonen er over, – her hentes Air Lifts mann ombord i land i «Ulka«. 14) En sniktitt inn i Obelixs cockpit, – mye å holde styr på her! 15) Air Lift-besetningen stiller opp til fotografering før avreise, fra v. stroppemann, co-pilot, maskinist og pilot.

 

En liten rusletur i nærområdet…

I går tok Ingar og Vidar en rusletur bort til Kapp Posadowsky, – en trenger ikke gå langt for å se fin natur her på øya!

DSCN0244 DSCN0252 DSCN0259 DSCN0261 DSCN0265 DSCN0272 DSCN0273 DSCN0276 DSCN0283

1) En lundefugl svirrer i luftstrømmen over brinken. Kapp Posadowsky i bakgrunnen. 2) Havhest på reir. 3) Kalde netter, – istapper under brinken. 4) Fine farger ved Posadowsky. 5) Rester av hytta som en gang stod ute på kappet, – til det raste. 6) Små blomster kikker opp overalt, – her en gul en (hjelp!). 7) Små blomster kikker opp overalt, – her en hvit en (hjelp!). 8) Polarmåse på reir. 9) Det diskuteres damer i «Gutteklubben Grei»!

 

Apocalypse now?

– Om dere husker filmen, var det mye helikoptre der. – OK da, litt mindre her, men det er mye klapring over hustakene her for tida! I går fikk vi først besøk av en Sea King fra 330 skvadronen som var ute på oppøving. Etter å ha flydd litt rundt ute i havet og trent på forskjellige operasjoner, gikk de ned på 70 fot, og tok en sidelengs langsom approach, før de satte seg på nedre helikopterlandingsplass. De tok et par timers pause her, fikk seg en matbit, og noen fikk badediplom, før de satte kursen videre mot Hopen for å overnatte der. En halvtime etter at de hadde dratt, landet Obelix med en besetning på 3, på øvre- etter endt operasjon på Hopen. Der hadde de foretatt over 100 løft av utstyr fra fraktebåten Green Frost. Obelix skulle så vente på Green Frost her, og foreta lossing av denne da den skulle komme i dag. Båten kom tidlig i morges, men det er nordaust liten kuling her i dag og en del sjø, så båten gikk sør om øya og la seg i le for vinden. Obelix tok et par snarturer ned til båten og hentet b.l.a. post og litt forsyninger før de gav seg for dagen. På grunn av fredningsbestemmelsene kan de ikke fly over øya, og å fly rundt blir for drivstoffkrevende i lengden i sterk motvind med hengende last. – Vi satser på bedre vær i morgen!

IMG_3670 IMG_3678 IMG_3686 IMG_3683 DSCN0295 DSCN0303 DSCN0310 DSCN0304 IMG_3682 DSCN0318 DSCN0321 DSCN0322

1) Sea King’en inn for landing. 2) Landet, – godt å strekke på bena! 3) Noen av 330-gjengen inne på radio for en liten vær-brief. 4) Travle tider på kjøkkenet! 5) 4 tøffinger + en etternøler utenfor bildet, fikk seg badediplom.6) Sea King klar for avgang, Steinar på plass ved helikopterbua. 7) God tur videre til Hopen. 8) En ærfuglhunn på reir ved helikopterbua tar alt oppstusset med knusende ro. 9) – Det gjør Aki også. 10) Obelix har atter landet. 11) Værforholdene i dag var ikke gunstige for lossing. 12) Det er vel ikke til å stikke under en stol at kjøkkensjef Hilde heier en smule på Italia i fotball-VM, så mens vi venter på bedre vær skal vi kose oss med Italia-inspirert meny og Italia-Costa Rica på TV i kveld.

Sommeren er litt sein i år

Sommeren er liksom ikke helt her ennå, enda det snart er St. Hans. Det ligger ennå is på vanna rundt om, og en og annen snøbyge besøker oss, – senest nå i ettermiddag. I dag var Laban og Vidar en tur til Hausvatnet for å se om det snart var fiskbart der, men det var bare åpent på grunna ved elveutløpet i nord, men til St Hans (kanskje)!

P1030703 IMG_3556 IMG_3568

1) Fortsatt snøbyger. 2) Fint ved Grøntjørna på vei til Hausvatnet. 3) Nordenden av Hausvatnet.