Skinnende rent til besetningsskiftet!

Nå er det like før sommerbesetningen ankommer Bjørnøya. Vi har bonet, drevet klappjakt på hybelkaniner og skrubbet hver en krok. Tilogmed spåkula vi bruker for å spå været har fått seg en gnikk. Ok, det siste var bare tøys.
Vasken har gått over flere runder, siden vi har flere tusen kvadratmeter bygningsmasse å ta vare på. Noe av det siste som ble vasket var lugarene våre. Alt sto litt på hodet mens kofferter og sekker ble pakket, gangen ble fylt av møbler, dyner og madrasser ble luftet og vi prøvde å late som om det ikke var trist å ta navnelappene ned fra dørene. Men ai ai ai, så fint det ble! Vi har alle gjort vårt beste for å få Bjørnøya Hotell til å skinne, og lagt igjen små gaver til den kommende besetningen.
Under kan du nyte synet av mannfolk som jobber mens du sitter her og later deg.

senga mot veggendet pakkesrune skrubberrune pusser krystallkulalakenskrekkbjornoen hotell

Besøk fra Greenpeace-skipet Esperanza

I disse dager planlegger Statoil verdens nordligste prøveboring, ikke langt unna Bjørnøya. Et eventuelt oljeutslipp vil nå hit på under ei uke.
Dette er noe Greenpeace jobber ønsker å stoppe, og derfor er de nå ute på oppdrag med skipet Esperanza. Siden Bjørnøya er et naturreservat, og et av områdene som ligger nærmest de planlage oljefeltene, tok de turen hit for å se på øya og for å hilse på oss som jobber her. Vintersesongen er på hell, og Greenpeace ble altså de første «turistene» på øya. Ellers har vi stort sett bare hatt besøk av Kystvakta og Sysselmannen. Som alle andre turister her på øya, fristet det å bli med i nakenbaderforeninga, så et knippe fra mannskapet tok seg en dukkert og fikk diplomer. Dessuten har de tatt mange fine bilder av sjøfugl som de delte med oss. Og som takk for at de fikk komme på land, fikk vi komme ombord på skipet deres for en titt.

esperanzabirdienordhavnabaderefuggelsylenesperanza2utkikkskipsklokke

Foto (bortsett fra de to siste): Will Rose/Greenpeace

17. mai og Broderkjede

Hvem hadde trodd at det kunne bli folksomt på Bjørnøya på 17. mai?
I år fikk vi besøk av KV Barentshav, så det var et rimelig respektabelt tog, minus korpsmusikk, pluss en hjemmesnekra tromme, som vandret gjennom smeltende snø ned til kaia og ut på Gravodden. Hundene ble litt skeptiske av alle hurra-ropene, men ellers gikk alt smertefritt. Den eneste vage smerten vi kunne oppleve på en dag som denne, var selvpåført i form av økt trykk i mageregionen. Forspiste besetningsmedlemmer er ingen nyhetssak, i og med at vi til stadighet presterer den bragden, men på selve nasjonaldagen tok vi ekstra godt i. Hummer og biff tartar var bare fortegnet …

Siden vi savnet nrk her oppe, og har blitt semiprofesjonelle linselus, ble det knipset bilder som havnet i ymse media. Det ble både sendt bilde av 17.mai-toget og av Broderkjedet i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Her kan dere lese en liten stemningsrapport fra 17.mai og her kan du lese mer om Broderkjedet.

maten i fokussmørbrødhummertartartoget med KV BarentshavBroderkjedeBjornoya

 

Besøk av 337-skvadronen

Vi får stadig vekk badegjester, på vinterstid stort sett fra kystvaktskip som drar igjen rett etterpå. Derfor var det ekstra stas med overnattingsgjester da det landet en LYNX fra 337-skvadronen. De fleste hadde badet før, men i disse badevideotider var det på sin plass med en ny dukkert, både i havet og i stampen. Det er ikke alltid vi kan by på sol og vindstille her oppe, så en fornøyd, nybadet gjeng la morgenen etter avgårde til Tunheim en tur. Akkurat nå er drivisen på retrett, men siden havet forsatt er kaldt er det lite plankton, og vannet er krystallklart. Nydelige forhold for å kikke på alkekongene som nå hekker langs brinken. Vi observerte også et fascinerende himmelfenomen – halo rundt sola. Dette skyldes et tynt, høyt slørskylag (cirrostratus). Denne gangen var den også dobbel og med klare regnbuefarger. Faktisk strakk en regnbuearm seg rett ned mot hytta på Tunheim. Kanskje er det her gullet ligger? 337 dro igjen, men kom jammen tilbake dagen etter sammen med KV Svalbard og to flygere fra NH90. De sistnevnte hadde sitt første besøk på Bjørnøya, og så ut til å nyte badetemperaturen på ca. minus en grad. .redningen er heralkekongerregnbuehalo tunheimtrappa tunheimbadekarettunheimtogetvaklevorenttrappa stasjonennakenbadere

Streik på Bjørnøya!

Så skulle det altså skje – man har opplevd streik på Bjørnøya, for første gang i moderne tid.

En vakker søndagsmorgen tidlig i mai skrider Driftsleder Rune og Tekniker Bjarne til verket – her skal vaskes og bones. Gang og bar i servicebygg, langgang og andre ting. Noe er tatt litt tidligere, men i dag skal være den store Bonedagen. Man foretar vask av tak og vegger og man tar ut de vakre Astroturfmattene for såpe- og spylebehandling. Så langt forløper ting uten nevneverdig dramatikk.

Boning av arealene oppe i servicebygget fortoner seg også uten noen form for dramatikk, og man ser seg godt fornøyd med resultatene. Det eneste skåret i gleden var ei taklampe som ikke tålte driftleder Runes nennsomme behandling med klut, og mer eller mindre gikk i oppløsning ved kontakt. Man lar seg ikke affisere av slikt på en sådan dag, og man fortsetter.

Boning av langgangen (som her går under navnet «Isbjørngangen») opp til servicebygget, krever endel forberedelser. Siden dette er eneste innvendige ferdselsåre mellom selve stasjonen og servicebygget, kreves det noe planlegging. Hvordan skal besetninga komme seg mellom dersom behov for slikt skulle oppstå? Dette ble ivaretatt ved at man inngikk en transportavtale via Bjørnøen AS med Herwighavn og Tunheim Motorsledetransportarbeiderforbund om befraktning av personell ved hjelp av snøscooter. «Snøscooter for isbjørngang» som tiltaket ble kalt. Det er nå dramaet oppstår!

Hele Herwighavn og Tunheim Motorsledetransportarbeiderforbund blir tatt ut i streik!

Det er brudd i forhandlingene med Bjørnøen AS (etter sigende gjelder dette rett til bruk av biljardrommet på Tunheim i arbeidstida), og man står uten transportmuligheter. Ingen fra det tekniske vaskepersonalet føler at de kan begå streikebryteri – man setter arbeidernes rettigheter høyt her. Det var da tross alt første mai nylig. En Stavangersk funksjonær fra Bjørnøen AS forsøker å ta saken i egne hender, men det blir rivd god nordnorsk kjeft i en slik grad at vedkommende ender opp som langtidssjukmeldt med store sjelelige sår.

Fortvilede som de er, ser ikke det vasketekniske personalet annen mulighet enn å gå for løsningen «apostelhester for snøscooter for isbjørngang».
En representant for det vasketekniske personalet, driftsleder Rune, sier til bjornoya.org at han er dypt fortvilet over situasjonen og at han hadde i det lengste håpet at vi kunne få til en løsning som var akseptabel for alle parter. Å be godt vante besetningsmedlemmer om å benytte apostlenes hester på UTSIDEN for å komme seg opp til servicebygget, framstår som dissonerende og kan medføre uroligheter. «Vi frykter håndgemeng», sier representanten med en trist mine over sitt skjeggete kontrafei.

En drøy time inn i stengningen kan det se ut til at man unngår hysteri og oppstandelse, men Herwighavn og Tunheim Motorsledetransportarbeiderforbund har for sikkerhets skyld plassert ut streikevakter også innendørs. Vi ble nektet å avfotografere disse.

 

Besøk av ny Puma!

Neida, det er ikke en utvidelse av den arktiske fauna på gang – det er det splitter nye helikopteret til Sysselmannen som kommer på besøk – en Super Puma. For oppfylling av både drivstoff og litt mat og drikke. Denne gangen var tida for knapp til at det ble rundtur på stasjonen, men vi ser forhåpentligvis mer til denne igjen ganske snart. En aldri så liten postsekk med brevpost gjorde også sitt til at man fikk kost seg med nye kulørmagasiner fra fastlandet. Alltid kjærkomment!

Vi har også latt oss beise. Eh, altså … Be-ise. Noe sånt. Bra med is både i Herwighamna og Nordhamna, men lite ellers.