Midtsommer på Bjørnøya

Nydelig dag på Bjørnøya med hele 12,5 plussgrader i skyggen og 4,2 varrrme grader i havet 🙂 Været lokket to av besetningen ned på stranden for å hylle sommeren. Blomsterkransene var laget kvelden før, og alle jentene var ikledd vakre plastblomstkreasjoner. Hammerfesthuset ble også pyntet til fest med langbord. De lekreste grillretter ble tilberedt av kokken. Brødrene Wegge kom på koselig besøk mens de ventet på transport hjem til fastlandet. Trekkspill og bålkos hørte også med til attraksjonene i løpet av kvelden. Det ble en svært koselig og vellykket kveld for oss alle.

Avskjed med deler av Vinterbesetningen

Når vi ankom stasjonen 9 juni. dro 4 av vinterbesteningen med KV Svalbard. Etter en ukes overlapp var tiden inne for de neste 3. Sommerbesetningen takker for god opplæring og hyggelig samvær! Venke, Rune og Bjørn vender nesen hjemover, mens Ragnar blir i noen uker til før ny sondeleder er på plass. På gjensyn dere 3!

Sommerkontigenten på vei til Bjørnøya


8 forventningsfulle besetningsmedlemmer gikk ombord i KV Svalbard fredag 7 juni med retning nordover i Barentshavet. Bjørnøya skulle bli vår destinasjon de neste 6 månedene.

Djevelens dansegulv, som Barentshavet også kalles, viste seg fra den fromme siden. Nærmest flatt hav og sikten bedret seg etterhvert som vi nærmet oss.

Ut av tåken dukket øya frem i sin fineste prakt. Sola skinte fra skyfri himmel og vi passerte Stappen og fuglejellene i sør, mens vi fikk et glimt av Sylen. Det russiske skipet Petrozavodsk lå i fjærsteinene til skrekk og advarsel. Seilaset opp til stasjonen langs østsiden var et utrolig vakkert skue!

Takk for oss!

Etter et halvår preget av nye erfaringer, flotte opplevelser og glade dager, avslutter vi vårt ishavs-eventyr og setter kursen tilbake mot sivilisasjonen og hverdagen.

Sommerbesetningen er på plass og har overtatt ansvaret for stasjonen, og vi ønsker dem et fint opphold og lykke til! Vi benytter også anledningen til å si hjertelig takk for laget til alle dere som har fulgt oss via bloggen, samt takk for mange hyggelige besøk og påfyll av post & proviant fra våre gode venner i Kystvakta!

En riktig god sommer ønskes dere alle!

Takk for oss! Stig, Erling, Elin, Bjørn Henning, Helge, Bjørn, Rune, Ragnar, Venke, Tassen, Eerkki og Aki takker for skiftet, og ønsker sommerbesetningen lykke til!

Overtakelse

Til tross for at fire fra vinterbesetningen fremdeles er på Bjørnøya i forbindelse med overlapp og besetningsbytte, tok sommerbesetningen 2013 offisielt over stasjonen fra i går. Avtroppende stasjonsleder, Ragnar, overlot nøkler, stasjonssjefskjede og plassen ved bordenden til påtroppende stasjonsleder, Finn, som nå skal ha ansvar for driften av stasjonen det neste halvåret.

Seks måneder er gått, og det er tid for å overlevere nøkler og stasjonssjefskjede til påtroppende stasjonssjef.


Tronskifte på Bjørnøya. Avtroppende stasjonssjef, Ragnar Sønstebø, takker for seg, og ønsker påtroppende stasjonssjef, Finn Stoltz, lykke til med sommersesongen.

Besetningsbytte

Lørdag kveld ble årets sommerbesetning satt i land på kaia i Herwighamna. Flottere kveld å ankomme Bjørnøya på, kan man knapt drømme om. Med sol fra blå polarhimmel og tilnærmet flatt hav, kunne den nye besetningen nyte synet av ishavsøya fra sjøsiden under innseilingen med KV Svalbard. – Fantastisk, det kunne ikke blitt finere, sier Gry Michelsen som er en av de ni som nå ser fram til å tilbringe det neste halvåret på Bjørnøya.

Gry Michelsen fra Tromsø ser fram til å tilbringe sommersesongen på Bjørnøya meteorologiske stasjon.

Sommer i nord! Flottere kveld å ankomme Bjørnøya på, kan man knapt drømme om.

I glass & ramme

Da er også vinterbesetningen 2013 i ferd med å gli inn i ishavshistorien. Elin og Rune har sørget for å få oss i glass og ramme, og lørdag var det høytidelig avduking av siste tilskudd til de mange besetningsbildene som henger i isbjørngangen.

Elin foretok den høytidelige avdukingen av bildet som viser vinterbesetningen på Bjørnøya sesongen 2013. Rune har laget ramma, mens Elin stod for fotografering og oppsett av bildet. Bjørn Henning (f.v.), Rune, Ragnar og Helge er godt fornøyde med resultatet.

Bildet av vinterbesetningen 2013 er det åttiende besetningsbildet som pryder veggene i isbjørngangen mellom stasjons- og servicebygget. Det eldste bildet på veggen er fra sesongen 1959-60.

«All ships, all ships!»

«All ships, all ships, this is Bjørnøya Meteo, Bjørnøya Meteo…». To ganger i døgnet, klokka 10:05 og 22.05 UTC, leser vi værvarsel på VHF og mellombølge for å oppdatere skipstrafikken i området på de siste værprognosene. Varselet blir utarbeidet ved Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø, og vi mottar både engelsk og norsk versjon via e-post.

To ganger i døgnet leser vi værvarsel på mellombølge og VHF. Tekniker Bjørn har full kontroll på frekvenser, mikrofoner og varsel på både engelsk og norsk.

Tinderangling i tåka

At det tidvis er mye tåke på Bjørnøya er ikke noe ukjent fenomen. De siste dagene har tåka ligget som et lokk over øya, og sikten har vært heller laber. Det stopper ikke folk fra å dra på tur. Særlig ikke nå som det nærmer seg heimreise – eller man har et diplom å strekke seg etter; da gjelder det å gjøre det meste og det beste ut av dagene. Nedenfor følger et utvalg bilder fra Elin og Runes tåkevandring mot den gjeve Tindebestiger-tittelen!

Jublende glad tindebestiger i tåka!


Stein, stein og enda en stein! Det er relativt fort gjort å slite ut et par fjellsko dersom man vandrer rundt på Bjørnøya sommers tid.


Polarreven lever gode og glade dager nå som den har ubegrenset tilgang på fugleegg, og etter hvert fugleunger. Aktiviteten i fuglekoloniene sør på øya er formidabel på denne tida av året, og reven kjenner sin besøkelsestid.


Antarcticfjellet er en av toppene man må bestige dersom man vil titulere seg som Tindebestiger Bjørnøya.


Steingrunnen er byttet ut med mose og gress, og tåka er en anelse lettere.

Etter å ha vært på toppen av Skuld (454 moh), Verdande (462 moh), Urd (535 moh), Antarcticfjellet (360 moh), Fuglefjellet (411 moh), Hambergfjellet (440 moh) og Alfredfjellet (420 moh) kan man titulere seg som Tindebestiger Bjørnøya!


Nesten bedre å gå i tåka, så slipper man å se all denne steinen…


Kjærkomment gløtt av blå himmel! I løpet av to dager på tur var det langt mellom solfylte øyeblikk som dette.


Seven Summits er betegnelsen på de høyeste fjelltoppene på hvert av de syv kontinentene. Å bestige alle syv er betraktet som en utfordring innen fjellsport. Bjørnøya har også sine syv fjell å bestige – uten sammenligning for øvrig. Til tross for at det kun dreier seg om høyder på fra 360 til 536 moh, er man kvalifisert til å motta «Tindebestiger-diplom Bjørnøya» dersom man tar turen opp på alle toppene i løpet av sitt opphold på øya.


Vårt eget Soria Moria!


Vel heime på stasjonen var det plutselig mulig å se fjellene som hadde ligget godt skjult i tåka de siste par døgnene.