Nedvask

Fredag er vanligvis vaskedag på stasjonen. Den siste tida har det imidlertid foregått vasking på et langt mer omfattende og grundig nivå enn standard helgevask. Mens husmødre og -fedre flest nøyer seg med høyst én rundvask av heimen i året, er det nedvask ved hvert besetningsbytte på Bjørnøya; altså to ganger om året. Nå er det like før sommerbesetningen inntar stasjonen, så det skinner i nybonede, blanke golv og dufter grønnsåpe og alskens vaskemidler over det meste av huset. God helg!

Hele folket i arbeid! Når alle hjelper til, går rundvasken både fort og greit. Nå lener vi oss tilbake og nyter synet av nybonede golv, duften av grønnsåpe – og helga!

Sondeslipp – 25 år etter

På veggen inne på sondekontoret henger det et fotografi av en kar med fanakofte som slipper radiosonde. Bildet er 25 år gammelt, fotografert av Tor Simonsen, våren 1988. Hovedpersonen på bildet har vært ukjent for oss, men nå vet vi meget vel hvem som utfører det elegante sondeslippet; vår egen meteorologikonsulent, Bjørn Henning Halvorsen! Bjørn Henning har tre opphold på Bjørnøya bak seg fra tidligere, deriblant sesongen 1987-88 da det berømte sondeslipp-bildet ble tatt. Enkelte ting har endret seg på femogtyve år, men et 25-år-etter-sondeslipp viser at noe også er som det var: Fanakofta er på, karen er minst like sprek, og sondeslippet ble utført med samme presisjon og eleganse som i 1988!

Bjørn Henning foran bildet av seg sjøl fra 1988. Like blid, og iført fanakofte. I likhet med nå, var det to sondeslipp om dagen også for 25 år siden, men da foregikk slippene fra den gamle radiosondestasjonen som lå sørvest for stasjonen. Slipprommet som benyttes i dag, er tilknyttet hangarbygget som ble ferdigstilt i 1994.


Originalen. Om dette bildet som ble tatt for 25 år siden sier Bjørn Henning: «Jeg slipper en radiosonde på Bjørnøya. Bildet er tatt i 1988, og fotograf var min kollega Tor Simonsen».


Halvorsens sondeslipp utføres med samme presisjon og eleganse i dag som for 25 år siden!


«Min arbeidsplass i 2 år: Bjørnøya radiosondestasjon i 1988. Vinteren 1987/88 ble det observert isbjørn ca. 150 ganger på forskjellige steder på Bjørnøya fra desember til mai», forteller Bjørn Henning om dette bildet.

Oppgjørets time

I hver besetning er det to personer som har ansvar for Velferden, og i vinter har Stig og Elin hatt denne oppgaven. Jobben består blant annet av å bestille varer til velferdsbutikken, betjene kunder når kystvakta eller andre gjester er innom og vil handle, håndtere post, samt at velferden også utsteder diplomer for Bjørnøya Nakenbadeforening. Nå er varetellingen unnagjort, og det gjenstår ikke stort annet enn å få ferdigstilt regnskapet før butikken og ansvaret kan overlates til sommerbesetningen.

Elin er i full gang med å gjøre opp regnskapet etter et halvt års drift av velferdsbutikken. Hvorvidt regnskapet går i balanse og godkjennes av revisor, gjenstår å se!

Kveldsmat

Knekkebrød har vært en sikker vinner på kveldsmatfronten hele vinteren. Nå som isen er i ferd med å gå på Laksvatnet, var det tid for å teste fiskebettet fra båt, og brått fikk vi variasjon i kveldskosten: Fisketuren langs iskanten ved utløpet av Laksvatnet resulterte i tre flotte røyer, hver av dem på rundt kiloet. At fisk er best fersk, er hevet over enhver tvil, og idet mandag nærmet seg tirsdag, kunne Helge invitere resten av besetningen til et hyggelig kveldsmåltid med nystekt Laksvatn-røye på menyen.

Røyefiske i Lakselva er helt på høyde med laksefiske i Namsen eller andre velrenommerte og fiskerike vassdrag. Kveldens fangst resulterte i et både velsmakende og hyggelig kveldsmåltid på stasjonen.

Kapp Levin

Også på Kapp Levin har det foregått snekkervirksomhet og oppgradering av både hytta og uthuset i vinter. Vedovnen i hytta ble byttet ut i februar. Det ville vært nokså fånyttes hvis man likevel måtte fyrt med rå ved. Veden har vanligvis vært lagret i uthuset, men ettersom taket på uthuset ikke var tett, ble veden like fuktig som den var da den i sin tid ble hentet som drivtømmer i fjæra. Nå har imidlertid uthuset fått tett og staselig tak, samt at nytt vindu er satt inn, så da burde bygget være funksjonelt som vedskjul igjen.

Vårlig og vakkert på Kapp Levin.

Legging av nytt tak. Uthuset var opprinnelig bygd som vinsjhus og stod ved Gamle-radioen på stasjonen. Da den nye hytta ble fraktet til Kapp Levin i 1995, ble den gamle hytta som hadde stått på stedet siden 1987, gjort om til uthus.


Under nylagt, tett og flott tak bør veden på Kapp Levin kunne holde seg tørr og sørge for god varme i ovnen i hytta!

Skutilen

I løpet av vinteren er det utført en hel del vedlikeholdsarbeid på de seks velferdshyttene våre. På Skutilen er det blant annet byttet pipe, i tillegg til at trappa er forbedret og det er satt inn ny dør i boden ute. Innvendig er de gamle stolene byttet ut med nye, og vi sender en takk til Oddmund Isaksen som skaffet til veie stolene og fikk sendt dem nordover!

Rune og Ragnar fikk på plass ny pipe, mens Erling og Bjørn Henning hadde innetjeneste med rydding og vasking.


Velfortjent kaffepause i nye stoler etter utført oppdrag. F.v. Ragnar, Bjørn Henning og Erling.


Skutilen framstår nærmest som ny etter at uteboden har fått ny dør, pipa er reparert og scootersleden er fylt med utrangerte møbler og diverse skrot. Hytta ble prefabrikert i naustet på stasjonen, og ble fraktet den omlag halvannen mil lange veien til Skutilen med snøscooter, høsten 1979. Bygget ble ferdigstilt ved Skutilen et års tid seinere, høsten 1980.


I siste liten! Scootersesongen var definitivt på hell, men tross litt plunder med transporten, kom karene seg trygt både til og fra Skutilen hvor de fikk gjennomført de planlagte prosjektene for hytta.


Utsikten nytes – med fast grunn under scooterbeltene.

Én svale gjør ingen sommer

Én svale gjør ingen sommer, heter det i et ordtak hos Aristoteles. For ei stund siden mente vi å observere to svalelignende fugler utenfor stasjonen. Ingen rakk å fotografere dem, så inntil 17. mai, da ei låvesvale plutselig satt inne på sondekontoret og kvitret, var vi usikre på om det faktisk var svale vi hadde sett. Torsdag fikk vi klarhet i saken: Sol fra skyfri himmel og formidable 9,3 varmegrader får svalen til å framstå som et pålitelig sommertegn. Nå er fuglen tydeligvis fløyet; temperaturen er såvidt på plussida, det er sludd i lufta og nordavinden sørger for god strekk i stasjonsflagget. God helg!

Låvesvalen er en forholdsvis sjelden gjest på Bjørnøya. For ei ukes tid siden avla denne svalen sondekontoret flere besøk.


Jovisst er svalen et pålitelig sommertegn! Torsdag 23. mai er så langt årets varmeste dag på Bjørnøya. Temperaturen steg jevnt hele ettermiddagen, før den til slutt stoppet på 9,3 grader celsius.

Uønsket gjest! Sondesjefen er vanligvis en nokså rolig og sindig kar. Men at ei låvesvale bokstavelig talt «skiter ned» golvet han har lagt sin ære i å bone til det ble skinnende blankt, det falt ikke i god jord. Alle vinduer til kontoret er nå lukket, og svalen er forhåpentligvis på vei tilbake til fastlandet for å finne seg en låve å bo i.

Kontrastfylte vårtegn

Kontrastene beriker, sies det, og kontrastfylte – det kan vi definitivt kalle vårtegnene som preger Bjørnøya idag. Tåka ligger ned på hustakene, og sikten anslås for øyeblikket best i antall hundremetere og ikke i mil. Rødsildra blomstrer likevel løfterikt, og bærer bud om at det nok er både vår og sommer rett rundt hjørnet – eller over tåka, om man vil – tross alt.

To plussgrader, frisk bris fra nordøst, tåke ned på hustakene, sikt fra 100 til 300 meter og luftfuktighet på 95 prosent – været er både grålig og vårlig ved Bjørnøya Meteorologiske Stasjon idag.


Løfterikt lyspunkt! Vårfornemmelsene blir ekstra sterke og glade når rødsildra bokstavelig talt lyser opp i tåkehavet.

Dansk visitt

Gjester fra de ulike kystvaktfartøyene topper utvilsomt besøksstatistikken på Bjørnøya. Idag hadde vi for første gang denne sesongen besøk fra et dansk fartøy, da forskere og mannskap fra Havundersøgelsesskibet Dana tok turen i land. H/S Dana er eid og seiler størstedelen av året for Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Akvatiske Ressourcer, men kan også chartres av andre forskningsinstitusjoner. Vi takker for hyggelig besøk, og ønsker på gjensyn til neste år!

Kaptein Persson og flere fra mannskapet ombord på H/S Dana tok turen innom stasjonen da de var på forskningstokt ved Bjørnøya.


Vårlig og lett! Til tross for at kalenderen viser medio mai, er det fremdeles store støvler og vernesko som dominerer i skohyllene på stasjonen. Fottøyet til våre danske gjester minnet oss om at småsko-sesongen faktisk er rett rundt hjørnet.


Gjesteboka signeres.


Takk for besøket og på gjensyn!

17. mai i bilder

Årets 17. mai ble en begivenhetsrik dag på Bjørnøya. I tillegg til det oppsatte programmet, fikk vi hyggelig besøk av besetningen fra KV Harstad på ettermiddagen, mens besetningen på KV Barentshav gjorde festdagen fullkommen da de var innom med post og proviant utpå kvelden. Nedenfor følger et utvalg bilder fra nasjonaldagen.

Første post på 17. maiprogrammet var flaggheising klokka 08:00.


Frokostbordet.


17. maitoget fulgte tradisjonell rute fra stasjonen til Hammerfesthuset hvor det ble servert rømmegrøt og spekemat før vi tok fatt på motbakken heim!


Alt for Norge og Vervarslinga, sier fanebærerne Stig og Bjørn Henning.


Erling serverte rømmegrøt og spekemat i Hammerfesthuset.


Litt ekstra pynt på ballongen i anledning sondeslippet på nasjonaldagen.


Ingen 17. mai uten is!


Tekniker’n hadde definitivt teknikken inne og vant sekkeløpet suverent.


Tross innbitt konsentrasjon måtte også stasjonssjefen innse at Bjørn Henning var uslåelig i pilkast-konkurransen.


Bjørn Henning fikk fram nasjonalfølelsen med vakkert pianospill.


Syng med den stemmen du har! Det var allsang i stua da Bjørn Henning spilte Ja vi elsker og Menuett i mai.