Påskemorgen slukker sorgen

Etter dager og netter preget av både spenning, håp, tro og tvil, er ventetida omsider over. Idag tidlig kunne driftslederen lettet og lykkelig slå fast at påskeharen faktisk hadde funnet veien til Bjørnøya i år også. Det store, tomme egget på bordet i spisestua var plutselig ikke tomt lenger, men fylt med store mengder sjokolade og marsipan. Når været og skiføret i tillegg er bra, ligger det an til å bli ei riktig så hyggelig påskehelg!

Ventetida er over! Påskeharen har fylt opp påskeegget, sorgene er slukket, og Rune – han bare smiler og smiler og smiler…!

God påske!

En riktig God påske ønskes dere alle fra oss på Bjørnøya!

Rutinene opprettholdes, og værobservasjoner, sondeslipp og daglig drift forøvrig går som normalt, uavhengig av om det er påske eller ikke.


Handmade at Bear Island!


Stig ønsker alle en riktig god påske!


Dagene blir stadig lengre og lysere. I disse dager er det soloppgang på Bjørnøya ca. kl. 05, mens solnedgang er i 19-tida.


Snøen holder folket i arbeid!


Naturens eget kunstverk.


Gammelradioen

Bjørnøya Meteorologiske Stasjon

Påskegjester

Vi forventer ikke noe stort innrykk av påskegjester til Bjørnøya. Desto større stas er det da når noen faktisk tar seg tid til å hilse på! I ettermiddag hadde vi hyggelig besøk av besetningen fra kystvaktskipet KV Barentshav. Det ble god tid både til omvisning på stasjonen, handel i Velferdsbutikken og – ikke minst – kaffe og trivelig prat i stua. Vi takker for besøket, og ønsker god påske og velkommen tilbake ved en seinere anledning!

Stasjonssjefen kunne notere rekordstor publikumsoppslutning under ettermiddagens sondeslipp!


Noen drar til Sverige på harryhandel i påsken. Besetningen fra KV Barentshav valgte å støtte lokalt næringsliv, og la påskehandelen til Velferdsbutikken på Bjørnøya.

Påskeegget er fremdeles tomt, men mens vi venter tålmodig på påskeharen, takker vi gjestene fra KV Barentshav for et stort utvalg aviser og annet lesestoff. Ukesgamle aviser er for ferskvare å regne her i huset!

Ventetid

Påskekyllingene er på plass i stua, og påskeliljene står i blomst. Påskeegget, derimot, det er tomt. Fullstendig tomt. Vi er imidlertid optimister, og stoler på at påskeharen finner veien til Bjørnøya og sørger for innhold i egget så snart det verste fokket og rokket gir seg!

T-O-M-T?! En småmolefunken Rune konstaterer skuffet at påskeharen foreløpig ikke har funnet veien til Bjørnøya.

Masteklatring

Den sterke vinden tidligere i uka resulterte heldigvis ikke i nevneverdig store skader på bygg eller anlegg ved stasjonen. Riktignok var taket i sørøst-enden av den såkalte «Blindtarmen» i ferd med å løsne, men Rune og Ragnar reagerte raskt og fikk spikret fast lekter som holder både papp og taket forøvrig på plass.

Festet til Pactor-antenna til Reservestasjonen løsnet også etter at tauet som festet sitter i, ble gnisset av i vinden. Antenna går fra Reserve’n til toppen av ei ca. tyve meter høy mast. Når festet i masta løsnet, måtte Teknikeren ut på klatreoppdrag for å få montert dette igjen. Pactor er navnet på modemet som brukes for å sende og motta mail i tekstformat via kortbølgeradio (HF).

Flott utsikt over stasjonen fra masta, omtrent tyve meter over bakken.

Pactor-antenna går mellom mellom Reserve’n og masta som bildet er tatt fra.


Sikkerheten tas på alvor, og klatreutstyret må være i orden før Teknikeren får klatre i mastene.


Tekniker Bjørn på vei mot toppen av masta hvor Pactor-antenna løsnet da vinden herjet som verst tidligere i uka.


Mastetoppen er nådd, og oppdraget med å få festet antenna igjen er fullført.

Nødhavn

Det er ikke alltid forholdene gjør det mulig å komme i land ved stasjonen i Herwighamna. Om noe skulle skje, er det derfor betryggende å vite at det finnes alternative steder hvor man kan gå inn med båt. Nylig hadde vi behov for å få i land en forsendelse som befant seg ombord på kystvaktskipet KV Barentshav. Sørpe og is forhindret bruk av kaia ved stasjonen, og da ble løsningen levering via Teltvika.

Rekognoseringsrunde. Ved Teltvika er det mulig å komme i land på et par ulike steder.


Når forholdene er som nå, kan man kjøre snøscooter helt ned til stranda ved Teltvika for å hente evt. forsyninger som fraktes til land med lettbåt.


Bjørn og Rune venter på sjøbjørnen fra KV Barentshav.


Forsendelsen blir levert i Teltvika.


Lavvann gjorde at forholdene ikke var helt optimale!

Rekordhøyt lufttrykk

Aldri har det vært målt høyere lufttrykk på Bjørnøya enn klokka 09.20 i formiddag. Med 1050,1 hektopascal (millibar) ble den gamle rekorden på 1043,6 hPa fra 1969 slått med solid margin. Et artig sammentreff er at både den gamle og den nye rekorden skriver seg fra samme dato, 20. mars, i hhv. 1969 og i 2013. I følge Statsmeteorolog Eli Anne Ersdal ved Vervarslinga for Nord-Norge, har alle trykkmålerne på Svalbard overgått de gamle målingene med rundt ti hPa idag. Totalt finnes det 15 norske stasjoner som måler lufttrykk på Svalbard og Jan Mayen. Les mer om de høye lufttrykkene i Adresseavisen og i Aftenposten.

Klokka 09.20 idag var lufttrykket på Bjørnøya hele 1050,1 hektopascal (millibar). Dette er det høyeste trykket som har vært målt her siden disse målingene kom i gang i 1956.

Dagens rekordtrykk føyer seg forøvrig pent inn i rekken av værrelaterte rekorder satt på Bjørnøya i løpet av vinteren. Tidligere har vi notert ulike rekorder for både vind, temperatur og nedbør. Nå venter vi spent på å se hvorvidt 1. kokkens profetier om 15 graders varme i mai måned, holder stikk. En varmerekord mot slutten av sesongen ville ikke ha vært å forakte!

Alltid et påskudd til feiring! Ikke nok med at kalenderen viser Vårjevndøgn; stasjonssjefen mente også at det rekordhøye trykket var verdt å feire med «høytrykkskake» til tre-kaffen idag.

Friske forhold

Vind er ikke noe uvanlig fenomen på Bjørnøya. Heller tvert imot. Flere timer med middelvind av full storms styrke er imidlertid ikke hverdagskost, langt mindre vind med orkan styrke i kastene. I dag tidlig registrerte vindmåleren vår kast på hele 33,9 meter pr. sekund, og i kombinasjon med tidvis tette snøbyger har det naturlig nok fokket rimelig friskt rundt hushjørnene her idag.

Eerkki har vendt ryggen mot stormen og bryr seg verken om været eller om at han faktisk har fødselsdag og fyller ni år idag! Forhåpentligvis vanker det en ekstra godbit fra kokken etter middag…


Full storm med orkan styrke i kastene er ikke hverdagskost sjøl på et værutsatt sted som Bjørnøya. Når bildet ble tatt, har vinden løyet og er under den magiske grensen for orkan styrke. Orkan er betegnelsen på vind med styrke på 32,6 m/s eller høyere, styrke 12 på Beauforts vindskala.


Vinden bidrar fort og effektivt til masseforflytning.

Isbjørnbesøk

Så lenge det ikke ligger havis ved Bjørnøya, er det svært lite sannsynlig at det kommer isbjørn hit. Forrige uke la imidlertid isen seg rundt øya, og vi øynet et aldri så lite håp om at det ville dukke opp bjørn også. Og det gjorde det – for første gang på drøyt to år! Tidligere denne uka observerte vi ferske isbjørnspor både ved stasjonen, i Russehamna og i området rundt Tunheim. Trolig har det vært minst tre ulike bjørner i land på Bjørnøya den siste uka, men med unntak av en observasjon av to bjørner langt ute i isen ved Tunheim, har vi kun sett sporene etter den sjeldne gjesten.

Sporene vitner om at vi har hatt storfint besøk ved stasjonen. Sist det ble observert isbjørn på Bjørnøya, var 19. januar 2011.


Isbjørnen har også vært på besøk i den gamle stallen på Tunheim.

Havis

Tidlig i uka kunne vi ferdes trygt på halvmetertykk havis både øst- og vestover fra stasjonen. Forholdene endrer seg imidlertid raskt, og i dagens ismelding er utviklingstendensen klar: «Isen åpner seg eller driver vekk». Etter halvannet døgn med vind fra sør og øst, er det igjen fine forhold for skipstrafikken på nordsida av Bjørnøya.

Onsdag var isen en drøy halvmeter tykk noen hundre meter ut fra land i Herwighamna.


Selvgjort er velgjort! Helge måler tykkelsen på isen ved hjelp av egenprodusert måleinstrument.


Business & pleasure: Måling av isens tykkelse ble kombinert med test av fiskebettet. Isen var 50 cm tykk, torsken særdeles lite bitevillig.


Torsdag kveld var isen i ferd med å brytes opp.


Etter vind fra sør og øst har mesteparten av isen blåst til havs igjen. Lørdag formiddag er det fine seilingsforhold på nordsida av Bjørnøya.