Fra regntøy til varmedress

I går målte vi hele 2,1 plussgrader og noterte nedbørsrekord for året på Bjørnøya. Idag er gummistøvler og regntøy byttet ut med tjukk ull og varmedress, og dagens rekorder er av det kalde slaget. Årets hittil laveste temperaturer i luft og i sjø på Bjørnøya er henholdsvis -15,8 og -2,01°C. Holder det seg kaldt, er det store spenningsmomentet nå hvorvidt vi faktisk får oppleve sjøis rundt øya; det vil i så fall være for første gang på omtrent to år!

Tilløp til noe så sjeldent som is i hamna! I løpet av ettermiddagen har det dannet seg et godt lag med slush, eller issørpe, nede ved kaia. Dersom de lave temperaturene holder seg, fryser slushen til is, og de daglige målingene av sjøtemperatur utgår til fordel for ismeldinger.


Det er omtrent to år siden sist det lå is rundt Bjørnøya. Nå viser iskartet fra Meteorologisk Institutt at isen siger sakte, men sikkert, i vår retning!


Rekordfrisk badetemperatur i Herwighamna idag! Dagens sjøtemperatur er med sine -2,01°C, årets laveste.


Relevante værdata fra Bjørnøya, torsdag kveld.

Nedbørsrekord

Onsdag 20. februar noterte vi årets hittil største nedbørsmengde ved Bjørnøya Meteorologiske Stasjon. Totalt registrerte vi 11,3 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Nedbøren kom i form av både regn, sludd, yr og snø, og størstedelen av nedbøren falt i løpet av formiddagen. Mellom hovedobservasjonene kl. 06 og 12 utc falt det 7,7 mm nedbør.

Symbolene i værdagboka vitner om en nedbørsrik formiddag med sludd og regn. Onsdag 20. februar målte vi hele 11,3 mm nedbør på Bjørnøya.

Takk for besøket!

Vi plages ikke nevneverdig av at folk renner ned dørene våre i tide og utide. Desto større stas er det da når noen finner det for godt å avlegge oss et besøk. Kystvakta fungerer på sett og vis som et landpostbud på ishavet, og nylig var våre venner fra
KV Svalbard innom med både pakker og annen post, samtidig som de tok seg tid til bading og hyggelig kaffebesøk på stasjonen.

KV Svalbard ankommer Bjørnøya med post og badegjester.

Kystvakta er en uvurderlig samarbeidspartner for ishavsstasjonene, og er alltid hjertelig velkommen i land på Bjørnøya!

Gjestene fra KV Svalbard gjorde et solid utslag på de lokale seertallene for skiskytter-VM.

Etter tre og en halv flytur tur-retur Tromsø-Longyearbyen, ble den lenge etterlengtede pakka til kjøkkensjefen til slutt levert sjøveien med KV Svalbard.

Prinsessebursdag

Tidligere i februar har vi feiret både Bjørn Henning og Rune. I går var det Elin sin tur til å stå i sentrum for begivenhetene. Knapt noe kunne vel da ha passet bedre enn at deler av besetningen fra KV Nordkapp dukket opp for å delta i feiringen av jubilanten vår! Korsangen fra gutta i stua ble definitivt et hyggelig innslag og høydepunkt i selskapelighetene. Vi ønsker vår gode og glade kollega og ishavsprinsesse Elin hjertelig til lykke med vel overstått 28-årsdag, og takker for ei trivelig bursdagsfeiring i godt selskap, og med nydelig mat og innbitt Geni-spilling!

Dagens bursdagsbarn og Årets Bjørnøya Babe 2013, Frk. Elin Tronvoll fra Hoston i Orkdal i Sør-Trøndelag.


Den som fyller år er vanligvis prisgitt sine kollegers sangstemmer – evt. mangel på sådan. Elin på sin side kunne glede seg over at et improvisert mannskor fra KV Nordkapp framførte bursdagssang til ære for henne.


Bursdagsbarnet og hennes hoff, de mannlige besetningsmedlemmene på stasjonen. Tradisjonen tro har stasjonssjefen abdisert fra sin trone og faste plass ved enden av spisebordet til fordel for jubilanten.

Til lykke med dagen, Rune!

Februar er måneden hvor den ene etter den andre av besetningsmedlemmene har fødselsdag. I går fylte driftssjefen vår, Rune Nilsen, år. Dagen ble sjølsagt behørig markert med både gaver, kaker og kaffe, samt middagsmeny etter jubilantens ønsker. Vi gratulerer vår gode venn og kollega så mye med dagen den 12. februar – trivelig å feire dagen sammen med deg!

Rune viser stolt fram en av bursdagsgavene, skiltet som viser hvor han kommer fra: Aursfjord i Malangen.

Etter løksuppe og andebryst som hhv. for- og hovedrett, ble bursdagsmiddagen rundet av med Stigs nydelige ostekake.

Sola er tilbake!

Torsdag kunne vi omsider nyte synet av årets første solstråler. Nedenfor noen glimt av sol og vakkert februarlys på Bjørnøya, foreviget av Bjørn Henning, Bjørn og Erling.

Årets første solstråler på Bjørnøya meteorologiske stasjon


Stasjonen i februarsol

Varmt gjensyn!


Solskinnsdag med flott skiføre på Bjørnøya!


Alternativ til tradisjonell skigåing


Aki

Eerkki

Hurra for Bjørn Henning!

I går feiret vi sola, idag er det Bjørn Henning Halvorsen som står i sentrum for begivenhetene. Bjørn Henning fyller 60 år i dag, 5. februar, og det skal sjølsagt markeres!

Bjørn Henning har tre opphold og like mange bursdagsfeiringer bak seg på Bjørnøya fra tidligere. Første gang Bjørn Henning var på Ishavet, var for 30 år siden, sesongen 1982-83. Da ble man fremdeles ansatt for et helt år av gangen, mens man idag har halvårskontrakter og to besetninger pr. år.

Også 35-årsdagen sin feiret Bjørn Henning på Bjørnøya. Det var sesongen 1987-88, og dagen ble feiret med tur til Misery for å se på sola. Sesongen 1990-91 overvintret han blant annet sammen med forloveden – idag kona – Lise.

Nå er Bjørn Henning tilbake på Bjørnøya for fjerde gang, og feirer altså 60-årsdagen sin her. Bjørn Henning er født i Trysil, oppvokst i Oslo, og bor idag i Hakadal. Han har permisjon fra jobben som konsulent ved Meteorologisk Institutt på Blindern for å jobbe som Meteorologikonsulent på Bjørnøya.

Vi gleder oss over at vi får feire dagen sammen med Bjørn Henning her på Bjørnøya, og ønsker hjertelig til lykke med 60-årsdagen!

Bjørn Henning Halvorsen fyller 60 år idag, 5. februar. Vi ønsker vår kjære og gode kollega hjertelig til lykke med dagen, og håper du får en hyggelig dag på Bjørnøya!