Post & proviant

En drøy måned er gått siden forrige forsyningsbåt, og det begynte etterhvert å bli god gjenklang mellom halvtomme reoler på kjølerommet. Mandag var imidlertid Kystvakta og besetningen fra KV Senja innom med nye forsyninger. I løpet av et par ettermiddagstimer med effektiv sjauing, var både ferskvarer, pakker og post trygt i hus, så nå gleder vi oss over ymse nyervervelser, ferske – i alle fall for oss – aviser, og siste rest av julepost fra i fjor!

Forsyningene ble fraktet med sjøbjørn fra KV Senja til sjauerne på kaia.


Stig har stålkontroll på hva som skal hvor av pakker og post.


Kø på det lokale postkontoret.


Postmester Tronvoll i full gang med sortering av innkommende post. På Bjørnøya har samtlige beboere postboks, så postmesteren slipper å tenke på utkjøring.


De tomme hyllene på kjøla ble raskt fylt opp da forsyningsbåten kom med meierivarer, frukt og grønt.

Mølje på menyen

Er man oppvokst ved kysten nordpå, er det én matrett som slår det meste på de fleste menyer: Mølje. Her i huset begynte både kjøkken- og driftssjefen å fantasere om møljemiddag lenge før skreien engang hadde begynt å tenke på å forflytte seg fra Barentshavet til norskekysten.

Som kystfolk flest er også «vårres kara» av det handlekraftige slaget. Veien fra tanke til handling var kort, og om ikke hele himmelen og jorda ble satt i bevegelse for å få fatt i ferskfisk, krevde leveransen i alle fall en ikke helt ubetydelig del logistikk i Vesterålen.

Og ferskfisk ble det. Takket være Yngvar Gustavsen på Myre, og – nok en gang – en utrolig serviceinnstilt og hjelpsom besetning ombord på Kystvaktskipet KV Senja, stod det mølje på middagsmenyen på Bjørnøya i går. Velbekomme!

Ferskfisk, lever og rogn er festmat for kystfolket! Mølja fra Vesterålen falt imidlertid også i smak blant dem som er oppvokst lengst inne i landet, og som av naturlige årsaker er mer ukjente med hva som faktisk ligger i begrepet ferskfisk.


«Mølja» av Arvid Hanssen


Kjøkkensjefen er i godlag etter å ha fått både fersk kveite og torsk i hus. Om et par ukers tid er torsken som henger til bokning oppunder taket over kjøkkentrappa klar for tilberedning!


Det tar på å spise fisk…

Julehelikopter

I desember hvert år drar representanter fra Sysselmannen og Svalbard Kirke på besøk til fangst- og utestasjonene rundt om på Svalbard. På Bjørnøya har imidlertid det tradisjonsrike julebesøket latt vente på seg. Etter to kansellerte turer i desember, viste alle gode ting seg til slutt å være tre; i sterk kuling med opptil liten storms styrke i kastene, landet endelig julehelikopteret på Bjørnøya idag.

Av naturlige årsaker utgikk juleandakten som soknepresten vanligvis holder under disse besøkene. I stedet fikk både besetningen på stasjonen og tilreisende gjester gleden av å delta på huskonsert med Svalbard Kirkes Trio. Torunn Sørensen, Espen Rotevatn og Leif Magne Helgesen skapte god stemning i stua med sin vakre sang, og vi ser allerede frem til neste opptreden!

I tillegg til musikalske innslag, hadde gjestene med seg både kransekake, fersk frukt, aviser og julegaver. Vi takker helikoptercrewet fra Airlift og de øvrige gjestene for hyggelig besøk, gaver og flott musikk, og ønsker velkommen tilbake!

Les Espen Rotevatns betraktninger om besøket her.

Jula varer utvilsomt helt til påske! Idag landet det tradisjonelle julehelikopteret på Bjørnøya.

Svalbard Kirkes Trio startet turnéen sin med konsert på Bjørnøya idag. Neste opptreden for trioen er under årets Polarjazz Vorspiel i Longyearbyen, 30. januar.


Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim overbragte forsinket julehilsen fra Sysselmannen på Svalbard.


Begrepet «Ekspress» har en litt annen betydning på ishavet enn på fastlandet: Etter en måned i transit på Hopen, kom julepakkene fram til Bjørnøya idag!


Julehelikopteret har returnert til Longyearbyen, og vi anser herved jula 2012 som offisielt avsluttet på Bjørnøya. Bjørn Henning og Erling nyter en rolig ettermiddagsstund i stua med ferske aviser og Svalbard Kirkes Trio på CD.

Overraskelse fra havet

Nisser, engler og juletre er forlengst pakket bort, men jula var tydeligvis ikke helt over likevel. Forleden kveld åpenbarte nemlig en sjøbjørn fra kystvaktskipet KV Senja seg ved kaia nede i hamna. Stuerten ombord var etter sigende i det «gavmilde hjørnet», og sendte i land frukt, grønnsaker, reker og – ikke minst – fersk melk! Større og bedre overraskelse kunne vi knapt ha fått, og vi kan forsikre om at gaven bokstavelig talt falt i smak!

Vi sender vår aller største takk til stuert, skipssjef og resten av den omtenksomme og rause besetningen ombord på KV Senja! Hjertelig takk, og velkommen innom på Bjørnøya!

Elin og Bjørn gleder seg stort over det overraskende frukt- og grønttilskuddet fra stuerten ombord på KV Senja.


Langtidsholdbar melk fra hollandske kyr er vel og bra, men ingenting kan måle seg med iskald og fersk TINE-melk fra norske gårdsbruk! Melkeforbruket på Bjørnøya gikk rett til himmels etter den uventede melkeleveransen tidligere i uka.

God helg!

Vi ønsker god helg fra Bjørnøya med et bilde fra Kobbebukta, tatt kl. 13.30 idag. Vakthavende på radioen melder om 5 minusgrader og lett bris fra nord. Med andre ord flott turvær for dem som har fri og ellers trives ute og på lettgått skareføre!

Vera nyter utsikten fra Kobbebukta mot Taggen og lyset i sør.

Teltvika

Omlag åtte kilometer sørvest for stasjonen i Herwighamna ligger Teltvika, et av mange flotte turmål på Bjørnøya. Hytta i Teltvika var opprinnelig et fryselager som ble brukt i forbindelse med bygging av den nye stasjonen i Herwighamna, og ble overdratt til besetningen etter at byggingen av stasjonen var ferdig i 1969. Fryselageret ble delt opp i lemmer (fire vegger, gulv og tak) og fraktet på flåte ned til Teltvika i 1971/72 hvor lemmene ble liggende et år i strandkanten. Sommeren 1973 ble byggearbeidet igangsatt, og i løpet av høsten kunne hytta tas i bruk.

Deler av besetningen på tur til Teltvika. På kombinert skare- og hålkeføre tok turen fra stasjonen til Teltvika knapt to timer. Underveis fikk vi anledning til å teste hva de ulike typene brodder vi har til disposisjon, faktisk er – eller ikke er – gode for!


Hytta i Teltvika er et av de seks turmålene man må besøke dersom man vil ta det såkalte Kjentmannsmerket på Bjørnøya.


Utsikt mot nord


Utsikt mot sør


«Hytta er nå endelig ferdig», skrev Knut Bjerke i hytteboka i Teltvika, 18. september 1974. Historien om hyttas tilblivelse slik den er gjengitt i hytteboka, kan de som ønsker, lese her.

Suksess for BØFF

Etter ei uke fylt med flotte filmopplevelser, ble Bjørnøya Filmfestival (BØFF) 2013 avsluttet med stil på lørdag. -Oppslutningen har vært over all forventning. Vi er utrolig imponert over publikum som har stilt opp på samtlige forestillinger, sier Elin Tronvoll og Rune Nilsen i arrangørkomiteen. BØFF hadde premiere sist tirsdag, og i løpet av uka er det blitt vist sju ulike filmer.

Besetningen på Bjørnøya meteorologiske stasjon berømmer arrangørene som har lagt ned en enestående innsats både før, under og etter BØFF. -Vi ser allerede fram til neste års festival!

Les Svalbardpostens omtale av BØFF her.

Stasjonssjef Ragnar Sønstebø, for anledningen iført nytt stasjonssjefs-kjede, ankommer Gammelradioen for å forestå den offisielle åpningen av Bjørnøya Filmfestival 2013. -Jeg som er så glad i tradisjoner, håper at jeg er med på å skape en ny tradisjon på Bjørnøya nå, sa stasjonssjef Sønstebø i sin åpningstale.


Festivalpassene ble utsolgt før første forestilling.


Publikum lot seg hjertelig begeistre over den egenproduserte åpningsfilmen.


The Thing ble vist som nattkino i 2. etasje på Gammelradioen. Her var både kulisser og lydeffekter spesielt tilpasset forestillingen!


Filmene under årets filmfestival ble vist ved hjelp av prosjektor. Neste år bør målet være å ta i bruk den gamle filmframviseren som finnes på stasjonen.


Arrangørene ønsket velkommen til avslutningsfest med Sjimpansebrus og kanapeer!


The commitments satte et muntert punktum for årets filmprogram, før BØFF 2013 ble offisielt avsluttet med festival-fest på Messaniet i hangaren. Publikum kjente sin besøkelsestid også her, og stilte opp med godt humør og iført stillongs iht. arrangørenes dresskode.


Mysteriet på Messaniet: Ansvarlige for BØFF, Elin og Rune, søkte bistand fra CSI i håp om å finne svaret på hvem som danset seg til døde i hangaren. Kanskje finner de løsningen før neste års filmfestival.

Verdens minste filmfestival?

Så langt har publikum kjent sin besøkelesestid og sluttet svært godt opp om Bjørnøya Filmfestival. Også NRK har fattet interesse for festivalen som de tror kan være verdens minste i sitt slag. Se NRKs reportasje her.

I følge NRK er trolig Bjørnøya Filmfestival en av verdens minste filmfestivaler. I alt er det solgt sju eksklusive festivalpass til BØFF.

.

Bjørnøya filmfestival

Enhver by, bygd eller bosetning med respekt for seg sjøl, har sin egen filmfestival. Nå også Bjørnøya. Bjørnøya filmfestival, BØFF, åpner idag. Premierefilmen er en rykende fersk produksjon fra Bjørnøya, etterfulgt av den mer kjente filmen Loop.

Gammelradioen er rigget om til kinolokale for anledningen, og festivalprogrammet er tett med flere forestillinger pr. dag utover i uka. BØFF avsluttes med festivalfest på Messaniet i Hangaren etter siste forestilling, lørdag 12. januar. Festivalpass og billetter til de ulike forestillingene selges i døra. Kun kontant betaling.

Bjørnøya filmfestival arrangeres for første gang i perioden 8.-12. januar 2013


Initiativtaker og arrangør av BØFF, Elin, er travel med rigging av kinolokaler


Bjørn og Rune har ansvar for det tekniske

Det vært stor aktivitet bak de vanligvis totalt mørklagte vinduene på Gammelradioen de siste dagene

Støvelføre

Det er ikke det at vi mangler is på Bjørnøya. Feilen er bare at all isen befinner seg på land, og ikke på sjøen hvor vi helst hadde sett at den lå. I går registrerte vi vårlige 3,6 plussgrader, regnet falt jevnt, vinden blåste friskt, og det er i det hele tatt gummistøvler, isbrodder og regntøy som gjelder når man skal ut!

Snø på land og is på sjøen – det er optimalt på ei ishavsøy som Bjørnøya. Mens vi venter, kan vi glede oss over at den klare isen på land i det minste reflekterer det blå januar-lyset på magisk vis!

Vannføringen i Tobiesenelva er en del større enn januar-normalen


Føret tilsier bruk av gummistøvler og isbrodder

Skiene står trygt i påvente av neste snøfall