Godt nyttår!

Etter noen dager med storm, snøfokk, utfordrende sondeslipp og brudd på TV- og radiosignalene, senker roen seg nå over Bjørnøya igjen idet årsskiftet nærmer seg.

Vi ønsker familie, venner, Kystvakta og alle dere som følger oss på bloggen, et fredfylt og riktig godt nyttår!

27. desember registrerte vi årets laveste temperatur på Bjørnøya med minus 14,3 grader celsius. Nyttårsaften har vi tre plussgrader, regn og sørøstlig kuling.

Værobservasjonene går sin vante gang også i jule- og nyttårshelga

Det lå an til krise da TV- og radiosignalene forsvant i vindkast på vel 50 knop, søndag kveld. Teknikeren sørget for at vi kan puste lettet ut og få med oss både nyttårshopprenn og Tour de Ski!

Kalkun står på nyttårsmenyen

Bordet er dekket, og vi er klare for nyttårsmiddag på Bjørnøya kl. 19:00!

Kanonen er ladet, og ved midnatt smeller nyttårssalutten!

Jul på Bjørnøya

Jula er i hovedsak over, og vi legger ut noen bilder fra årets julefeiring på Bjørnøya. Vi håper alle dere som følger med på bloggen vår har hatt ei like flott julehøytid som oss!

Desemberlys over stasjonen og Misery


Pakkene er på plass under treet


Staskledd for sondeslipp!


Ribbe med tilbehør stod på menyen julaften


Juledessert!


Aki


Sannelig dukket ikke Nissen opp med sekken full av gaver!


Gave som varmer 😉


Men in black


Tradisjonen med bunad på julaften videreføres


Kaffe og konfekt hører jula til


Bjørnøyas egen julebakst


Framføring av kransekakevitser…


Romjulstur på ski


Rune tilbake fra flott skitur til Tunheim


Måneskinnstur på ski over Laksvatnet

Etter tre uker med stort sett fint og rolig vær, blåste det opp til sterk kuling 4. juledag


Snømåking er fin sysselsetting på ellers forholdsvis rolige romjulsdager

God jul

Vi ønsker dere alle ei riktig fin julehelg, og alt godt for det nye året!

Julehilsen fra oss på Bjørnøya meteorologiske stasjon –
Ragnar, Vera, Bjørn, Rune, Erling, Stig, Bjørn Henning, Elin, Venke, Aki, Eerkki og Tassen

Tradisjonen med julegrøt i Hammerfesthuset på julaften i holdes i hevd!

Hvitt kokketøy måtte vike plassen for en grønn variant i anledning grøtproduksjonen

Tradisjonskost!

Nissen har vært på besøk og lagt igjen en hyggelig hilsen utenfor lugardørene i løpet av natta!

Juleandakt

I desember hvert år drar representanter fra Sysselmannen og Svalbard Kirke på julebesøk til fangst- og utestasjonene på øygruppa. Julehelikopteret fra Longyearbyen er en hyggelig tradisjon som blir satt stor pris på av dem som får besøk.

Forrige uke var julehelikopteret ventet til Bjørnøya. Først den ene dagen, så den andre. Begge gangene ble besøket kansellert. Nå får se om turen lar seg gjennomføre utpå nyåret i stedet – da skal vi evt. koke ny kaffe og sørge for at bordet igjen er dekket!

Ettersom høytidsstunden i stua på stasjonen utgikk, har soknepresten på Svalbard, Leif Magne Helgesen, sendt oss den planlagte andakten sin via e-post: Juleandakt.

Årets julehelikopter fra Longyearbyen til Bjørnøya ble kansellert. Leif Magne Helgesen, sokneprest på Svalbard, har imidlertid sendt oss årets juleandakt via e-post.

Kvelden før kvelden

Det er blitt lillejulaften, og det er på sin plass med en aldri så liten stemningsrapport fra Bjørnøya hvor julefreden er i ferd med å senke seg over stasjonen.

Her har ingen panikk for kredittkort som ikke virker, her er ingen køer (bortsatt fra matkøen, vel å merke), ingen stengte veier…stressfaktoren er i det hele tatt uhyre lav. Juletreet er pyntet, juleheftene er kommet på bordet, skjorter og duker er nystrøkne, noen har gjort unna julebadet – og duften av jul – se den har foreløpig et noe spesielt preg over seg: I kveld har vi nemlig testet sesongens rakfisk. Til behag for enkeltes ganer, og til andres ikke fullt så store begeistring. I morgen står imidlertid både julegrøt og ribbe på menyen, så da gjenopprettes trolig roen rundt matbordet! Og rakfisken? Den smakte utsøkt!

Rakfisken fra Vesterålen smakte fortreffelig!

Enkelte valgte den friske varianten av årets julebad; 0,8 grader i sjøen i Herwighamna idag.

Mens vi venter…

Juletreet i stua ble pyntet i påvente av at det tradisjonelle julehelikopteret med sysselmann og prest fra Longyearbyen skulle komme på besøk. Førjulsbesøket utgikk. Kanskje blir det nyttårsbesøk i stedet.

Ribba er krydret og godgjør seg på kjøla fram mot julaften. Kokkene tenker på alle, så en usaltet smakebit til bikkjene hører sjølsagt også med!

En skitur korter ned ventetida! Vera, Rune og bikkjene venter på nordgående tog ved Tunheim stasjon. Intet julerush her!

Forsmak på jula

Vi fikk en aldri så liten forsmak på jula da Kystvakta ankom Bjørnøya med post og forsyninger i går. Kjøle-, fryse- og tørrlager er igjen fylt til randen, og vi mangler verken vått eller tørt når julehøytiden nå nærmer seg. Ekstra honnør til besetningen på KV Sortland for særs omtenksom innpakking av forsyningene som ble fraktet i land med sjøbjørn, i stiv kuling og frisk sjøsprøyt. Så godt som hver eneste eske var emballert med plast for å unngå at noe ble ødelagt. Det satte vi stor pris på!

Med forsyningene vel i hus, tok flere fra besetningen ombord seg også tid til et forfriskende førjulsbad i sjøen, og til kaffebesøk på stasjonen. Vi takker gjestene fra
KV Sortland for forsyninger og, ikke minst, hyggelig førjulsbesøk.
Riktig god jul til alle ombord – forhåpentligvis får dere besøk av nissen!

Full fart på kaia da forsyningene ble fraktet i land via sjøbjørn fra KV Sortland


Badediplom hører med etter forfriskende førjulsbad i stiv kuling og «tildels ekstreme værforhold» i Herwighamna


Ny forsyning med melk sikrer at det blir julegrøt i år også


Stas med julepost!

Juleposten er underveis

Riktignok har vi eget brevhus på Bjørnøya, men noen stabil postgang kan vi ikke skilte med. Postforsendelser til og fra 9176 Bjørnøya går i hovedsak via Kystvakta – som ikke opererer med regelmessige rutetider på ishavet. Til de av dere som måtte leve i håpet om at det skal dukke opp julepost fra Bjørnøya i år: Vær tålmodige – julekortene er underveis!

Takk til Kystvakta som tok med juleposten vår fra Bjørnøya idag!

Julebakst

«Julen skulle jo feires, det er klart. Vi hadde ikke så meget å gjøre at vi ikke kunne ofre oss en smule for bakekunsten, og etter beste evne fikk vi da i stand en slags julebakst.» Slik skildrer Arthur Oxaas juleforberedelsene i fangsthytta i Dianabukta i 1906. Omtrent slik er det vel med oss også. Om det blir sju slag til slutt, gjenstår å se, men vi tar oss sjølsagt tid til både bakst og andre juleforberedelser!

Juleverksted

God Jul med pepperkaker fra Elin og Erling

Rune måtte hive seg til ved dreiebenken for å skaffe ny krumkakepinne

Tekniker Bjørn var sjølskreven montør av pepperkakehuset

Gammelradioen er modell for årets pepperkakehus på Bjørnøya – med antennemast og elektriske lys!

God grunn til feiring

Til tross for at de norske håndball-jentene ikke levde helt opp til forventningene i EM-finalen, var det stor feiring på Bjørnøya i går. Stasjonssjefen sjøl fylte år, og begivenheten kunne ikke gå upåaktet hen. Restaurant Bless vartet opp med utsøkt treretters middag, og med bursdagskake på toppen av det hele, ble det en lang og trivelig kveld rundt spisebordet. Vel overstått, Ragnar!

Bjørnøya bra, Fokstugu best!

Ingen bursdag uten kake!

Restaurant Bless sørget for bursdagsmiddagen