Avduking av Bjørnøya meteorologiske stein

På Bjørnøya er det, som mange vet, 6 personer som har som jobb å observere vær. I tillegg jobber det 2  på kjøkkenet og 1 er driftsleder.  Det er mulig at værobservatørene har brukt en del tid på å diskutere været og dets mange utfordringer. Det er også mulig at dette virker litt underlig for de 3 som arbeider med andre ting.  I helga ble det nemlig avduket en nykommer mellom nedbørsbøtta og værstasjonen, kreert og forært oss av driftsleder Geir.

Det er sol på Bjørnøya i dag

Under mottoet: «Det enkle er ofte det beste» har han laget dette utmerkede hjelpemiddel for rask og sikker bestemmelse av værkode.

Under avdukingsseremonien leste kjøkkensjef Karin eget dikt:

Til dere som driver i faget meteorologi

her er en sak som kan få dere litt på gli

Når været skal meldes

og yr dere skyr,

ta en titt på dette skilt

så blir det bare gildt!!

 

Vi som har vær som jobb er både rørt og takknemlig,  og ser fram til enklere arbeidsdager heretter!

På vegne av flere,
sondeleder edel

 

 

Høst og vinter i sikte

Den siste tiden har vi merket oss at kveldene er blitt betydelig mørkere. Det lave skydekket vi stadig har over oss hjelper heller ikke på. Natt til 13. august var siste natt med midnattssol. Denne kvelden var vi, til tross for mye skyer, heldig nok til å få et glimt av solen i det den dyppet ned i havet. Fra nå av går tiden mot mørke kvelder og dager alvorlig fort.

Siste natt med midnattsol

 

Norsk Polarinstitutt

I sommer var det en forskergruppe fra Norsk Polarinstitutt på øya. Hovedbasen deres var i Revdalen sør på øya der polarlomvi- og lomvikoloniene er. I Amfiet har to personer hatt fokus på storjo og lunde. Ved Ellasjøen har to til tre personer jobbet i en alkekongekoloni med merking og registrering av disse. Vi her i Herwighamna har til tider faktisk vært i mindretall. Noen av oss har ved flere anledninger tatt turen sørover for å slå av en prat og høre hvordan det står til. I tillegg har vi hatt kontakt over radio en gang i døgnet for å utveksle noen ord og en værmelding.

Hytta til NP i Revdalen

Fuglesesongen er nå på hell og radioen til polarinstituttet er skrudd av i påvente av en ny sesong. Det siste personellet reiste sørover til Tromsø den 7.august. Vi her på stasjonen takker våre sommernaboer for en lærerik og trivelig sommer.

Registrering av lunde

 

Sommerbåt

7. august kom K/V Harstad med forsyninger til oss.  Mat, utstyr og andre nyttige ting vi kan komme til å trenge for vinteren. Bjørnøya har ikke kai som kan brukes av annet enn småbåter, så det meste av mat og post ble fraktet til land av Kystvaktas lettbåter.

På tur ut med flåta

Større ting må losses ved hjelp av vår hjemmebygde flåte og en gammel notbåt som trekkraft. Flåta taues ut til Kystvaktskipet, varene heises ombord og flåta taues til land.

Asbjørn og Hans Petter er matroser

Med årets sommerbåt var blant annet 75 sekker à 1000kg sement-sandblanding til utbedring av kaia og støping av nytt dekke til garasje. Kaibyggerne hadde også tatt med seg en liten gravemaskin og en sementblander. Til sammen ble det 16 timers jobb med lossing. Samtidig fikk vi også fylt opp tankene våre med diesel.  Da klokka nærma seg 6 på morrakvisten kunne vi fornøyd konstatere at vi hadde fått på land alt som skulle på land her, og K/V Harstad kunne dra videre til Hopen med forsyninger til naboene våre.